150 Yıllık Terbiye Çizgisinde İlk 

İsviçreli kumaş yenilikçisi Schoeller Textil, Monforts Eco Applicator ünitesi kurulumu sayesinde, koruyucu giysiler, açık ve aktif spor giyim için iki katmanlı laminatların terbiyesinde yeni üretim verimliliği seviyesine ulaştı.

Bu yıl 150. kuruluş yıl dönümünü kutlayan bu Schoeller, on yıl içindeki pek çok yeniliklere imza atarak adından söz ettiriyor.

Şirketin önemli yenilikleri arasında, ilk elastik kayak giysilerinin 1960’ların başında piyasaya sürülmesi, Kevlar’ın 1980’lerin başlarında motosiklet ceketlerine entegre edilmesi ve yirmi yıl önce ilk sıcaklık düzenleyici kumaşları üretmesi yer alıyor.

Avusturya sınırına yakın, İsviçre Alpleri’nin doğal bir uzantısında, gözde Sevelen Köyü’nde yerleşen Schoeller, üçüncü taraf üreticiler için lisanslanmış, birçoğu şimdi ödüllü ve seçkin yeni kumaş kaplamalarından sorumlu.

Bunlar arasında UV koruması için coldblack®, vücuttan uzak kızılötesi yararlı özellikleri kullanan energear ™, yüksek yıkama ve aşınma direnci ile birlikte, su, yağ ve kir geçirmezliği için NanoSphere®,  nem yönetimi için 3XDRY®, ve en son çevreye duyarlı Schoeller çözümleri olan ecorepel® ve ecodry yer alıyor.

Uzun yıllar streç dokumalı kumaşlar alanında liderliğini sürdüren Schoeller, 2012 yılında İsviçreli üretici Eschler Group’un devralınması ile kumaş yelpazesini önemli ölçüde genişletti.

Standartlar

İsviçre’de üretim yapmak çevre sorumluluğu ile birlikte geliyor. Ülke, Çevresel Performans Endeksi’nde (EPI) dünya çapında bir numaralı sırada yer aldı ve sonuç olarak Schoeller, Avrupa’nın çevresindeki şirketlerden daha yüksek standartlara ulaşmak zorunda kalıyor.

Bir üretim tesisinin yaptığı her şey, kullanılan arazi, su ve hava dahil olmak üzere, sıkı bir şekilde düzenlenir. Schoeller, bu bağlamda, 2001 yılında, bluesign® sertifikasını aldı ve bu çok başarılı sistemi kurmada dünyanın ilk tekstil şirketi oldu.

Bu sistem çevresel açıdan zararlı tüm maddeleri üretim sürecinini dışında tutar, kurallar belirler, çevre dostu ve güvenilir üretim için onların gözetimini izler.

Ayrıca, şirket, İsviçre’deki çevre yetkilileri ile yakın bir işbirliği içerisindedir ve ayrıca hem kırsal hem de yerleşim bölgesinde bulunan Sevelen tesisinden hiçbir emisyon veya ses gelmemesi için büyük bir çaba sarf etmiştir.

Doğal uyum

Monforts Eco Applicator tarafından su, enerji ve hammadde tasarrufu için sağlanabilecek avantajlar, şirketin tesisi için doğal bir uyum sağladı.

Eco Applicator, azaltılmış likör uygulamasıyla kayda değer bir enerji tasarrufu sağlamak için, geleneksel Islak boya fuları üstüne ıslak boya fularına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, merdaneyle temas yoluyla kumaşlara gereken sıvı / kaplama miktarını uygular ve bu makine çukur ile silindir tekniklerini kullanmak üzere tasarlanmıştır.

Uzun süredir Monforts müşterisi olan Schoeller, şimdiye kadar 60 metre uzunluğunda, on odalı bir birim olan 2.4 metre genişliğinde iki Montex stenteri kullanıyor.

Dolgu malzemesi ve laminasyon/kaplama ve yapıştırma makinelerinin yanı sıra Montex stenteri, bazı lamine malzemeler için farklı malzemelerde beslenmek üzere iki A çerçevesinin kullanılması gerektiğinden çok uzun bir besleme alanına sahip.

Her iki germe bir ısı değişim sistemine bağlanır. Son germelerde, atık hava aynı zamanda temiz havayı ısıtmak için ısı değiştiriciden geçer ve hem hava hem de su olmak üzere iki geri dönüştürülmüş enerji kaynağı sağlar. Fabrikada ılık su için kullanılan enerjinin yarısı ısı geri kazanımı ile elde edilir. Enerji, buhar kazanlarının atık havasından, germelerden ve geri kazanılan buhar yoğunlaşmasının kalıntı ısısından toplanır.

Eco Aplikatör, Sevelen tesisindeki ikinci Montex hattının başlangıcında entegre edilmiştir ve ana işlevi, Schoeller membranlarının iç yüzeyinde hidrofilik ve dış taraftaki hidrofobik yüzeyleri tek geçişte yapmaktır. Hat üzerinde 20-25 farklı terbiye işlemi de yapılmaktadır.

Minimal uygulama

Schoeller terbiye ve kaplama departmanından Michael Killisperger, süreç hakkında şu bilgileri veriyor: “Sıcak eritmeli laminasyondan önce tabakaları tek tek bitirmek mümkün değildir, kumaşlar ve membran filmleri lamine edilmeden önce ayrı ayrı boyanır ve sonra gerilmeye gitmeden önce Eco Aplikatör tarafından bir araya getirilir. Eco Aplikatör, minimum uygulama için tasarlanmıştır ve ünitenin girişindeki nemi ölçebiliriz ve sonra hem birinci hem de ikinci geçişin içinden geçebiliriz.”

“İdeal olarak % 20 kalıntı içerik arıyoruz (% 10 her iki tarafta). Bu zar süzgeçlerinin çoğu oldukça elastiktir, bu nedenle, şeritlerin oluşturulmasını önlemek için kumaş gerginliğinin de yüksek kontrol edilmesi gerekir. Bu işlem, ünitenin çeşitli noktalarında da kontrol edilebilir.”

Kurulum, geçtiğimiz on yılda yeni teknolojiye yatırım yapan Schoeller fabrikasında 25 milyon İsviçre frankı üzerinde çalışan programın bir parçası olup yenilenebilir hammaddelere dayanan Econyl® iplikleri (Aquafil SpA tarafından) ve PFC’siz ecorepel® Bio teknolojisi ve şirketin endüstri lideri zar süzgeçleri için yeni bileşenler olarak tanıtılması gibi yeni ürün gelişmelerine yol açtı.