Aramid Elyaf İplikleri ile Ağırlık Azalıyor

KARL MAYER, çok eksenli çözgülü örme makinelerinde yüksek performanslı elyafların işlenmesi için “COP MAX 5 Aramid” adlı kapsamlı bir proje oluşturdu.

Aramid elyaf iplikleri artık teknik uygulamalarda yaygın olarak kullanılabiliyor. Aramid elyaf iplikleri, kompozitlerde, örneğin sert balistik sistemlerde, hafif nakliye konteynerlerinde ve lamine edilmiş, yüksek performanslı yelkenlerde kullanılıyor. Bu elyaf iplikler aynı zamanda koruyucu tekstillerde – genellikle dokuma tekstillerde – giysiler için de tercih ediliyorlar. Ayrıca kullanılan cam ve karbon elyaflarla karşılaştırıldığında aramid ipliklerin spesifik özellikleri üreticiliere çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek avantajlar sağlayabiliyor. Aramid elyaf iplikleri, olağanüstü bir darbe direncine ve enerji emme kapasitesine de sahiptirler.

Karbon veya camdan yapılan versiyonlardan farklı olarak, aramid elyaflar, proses sırasında filament aşınması nedeniyle neredeyse zarar hiç görmüyorlar. Aramid elyaf iplikleri halihazırda COP MAX 5 çok eksenli çözgü örme makinesinde, daha önce hiç elde edilmemiş bir homojenlik derecesine sahip kıvrımsız kumaşlar üretmek için işlenebiliyor. Özellikle yeni ve daha hafif, yumuşak balistik sistemlerde yüksek düzeyde kuvvet emilimi gerektiren uygulamalarda kullanılmak üzere ince, hafif, kanalsız takviye yapıları üretiliyor.

Çevrimiçi serpme ve kumaş üretimi

KARL MAYER Technische Textilien GmbH, çok eksenli çözgülü örme makinelerinde yüksek performanslı elyafların işlenmesi için “COP MAX 5 Aramid” adlı kapsamlı bir geliştirme projesi oluşturdu. Geliştirilen projenin amacı, düşük ağırlıklı ve düzgün elyaf dağılımına sahip kompozitler için düz takviye edici tekstiller üretmekti. Bitmiş tekstillerin yüzeyleri, döşeme kanalları denilen yoğun bir yapıya sahip olmalıdır. Elyaf malzemeler, aramid ipliklerin maliyetini en aza indiren olağanüstü homojenlikleri sayesinde maksimum düzeyde kullanılabiliyor.

Projede yeni ve hafif tekstiller üretmek için TC 66 çevrimiçi serpme ünitesi ve COP MAX 5 Aramid çok eksenli çözgü örme makinesi kullanıldı. Yayma ünitesi, aramid ipliklerinin COP MAX 5 Aramid’e sabit bir gerilimde beslenen ince bantlar üretmek için yayılmasını sağlıyor. Çok eksenli çözgülü örme makinesi, hafif inşaat sektöründe büyük bir potansiyele sahip yüksek kaliteli, kıvrımsız tekstil üretmek için teslim edilen malzeme dikişini dikişle birleştirir. Bu işlem, makineler arasında süreksiz olarak çalışır. Aramid malzeme serildikten sonra ve serilmeden önce kesilmelidir.

Proje üzerinde devam eden çalışmalar

Projenin ilk aşamasında, özellikle aramid bantları kesmek için tasarlanmış bir tezin parçası olarak yeni bir bant kesme ünitesi geliştirilmiştir. Bu yeni sistem, –45 ° ‘lik bir döşeme açısına ve sadece 120 g / m² ağırlığındaki neredeyse kanalsız fiber düzenlemeye sahip tek katmanlı, kıvrımsız kumaşlar üretmek için kullanılabiliyor. Bu aşamadaki çalışma Mart 2018’de sona erdi. Tez, Technische Universität Dresden’de (Dresden Teknoloji Üniversitesi) “çok iyi” olarak sınıflandırıldı.

Projenin ikinci aşaması, ters yönde çalışan başka bir tabaka tarafından üretilen tek elyaf tabakasının uzatılmasını içeriyordu. Bunu yapmak için, geliştirilen aramid kesme ünitesi daha da optimize edildi ve ikinci bir ünite ile tamamlandı. Nakliye zincirinden güvenilir şekilde üretilen tekstil yapılarını çıkarmak için makine çıkış noktasına yeni bir kesme ünitesi de eklendi.

Hafif yapılar üretmek için eşsiz bir potansiyele sahip çift eksenli tekstil ürünleri

Projenin ikinci aşaması, +/– 45 ° ‘lik döşeme açılarına sahip, hafif inşaat sektörü için tamamen yeni bir performans seviyesi sağlayan çift eksenli, kıvrımsız kumaşların geliştirilmesiyle sonuçlandı. Takviye edici tekstiller, dalgalı veya bükülmüş iplikler olmadığından, istisnai olarak düz bir yüzeye ve aramid elyaflarının muntazam bir dağılımına sahiptir. İplik döşeme işlemine dayanan COP MAX 4 veya COP BIAX üzerinde üretilen geleneksel çift eksenli tekstillerle karşılaştırıldığında, filamentler çok daha yüksek bir örtme gücüne sahiptir. Kanalları ve düzensizlikleri telafi etmek için ara film katmanlarına artık COP MAX 5 Aramid ile ihtiyaç duyulmamaktadır. Kumaş ağırlığı da oldukça benzersizdir. 90 g / m²’lik ayrı katman ağırlıklarına sahip aramid bantlardan ve 2.000 filamentli 3.360 dtex sayısına sahip ipliklerden yapılan yeni tekstiller şimdi sadece 180 g / m² ağırlığında.

Şimdiye kadar, 450 ila 960 dtex’lik pahalı ipliklerden COP MAX 4 veya COP BIAX üzerinde üretilen aramid yapılar sadece 200’e kadar filament ile üretilebiliyordu, bu da daha sonra 250 ila 500 g / m² ağırlığında olacakları anlamına geliyordu. COP MAX 5 Aramid teknolojisi maliyet getirisi açısından da puan alıyor. Bu teknolojide nispeten kaba ve ekonomik aramid iplikler ince takviye yapılarına işlenebiliyor ve tekstilden daha az kenar atığı ortaya çıkarıyor.

Üç eksenli tekstiller ufukta

KARL MAYER Technische Textilien GmbH firmasının uzmanları, bu yeni teknoloji ile hedefi tam on ikiden vuruyor. Firmanın bu başarısı, çeşitli fuarlarda sergilendi ve övgüler aldı. Teknoloji, özellikle Frankfurt’taki Techtextil’de ve Paris’te JEC’de büyük ilgi gördü. Soruşturma koruyucu giysi ve özellikle yumuşak balistik koruma ile ilgili üreticiler ve kuruluşlardan gelen merak edilen sorular cevaplandırıldı. Bununla birlikte ikinci bir iş fırsatı arayan konfeksiyon şirketleri de bu konuda daha fazla bilgi edinmek istediler.

Kompozit alanında Ürün Yöneticisi olan Rainer Seuß, bu yeni teknoloji hakkında, “İş ortaklarımız yeni iki eksenli tekstili benzersiz ve hafif olarak tanımlıyor ve bu yeni teknolojide büyük bir pazar potansiyeli görüyorlar. Bu tepkiler teknolojiyi daha ileriye götürmemizi teşvik ediyor.”diyor. Firma özellikle üç eksenli tekstillerin balistik sistemlerde kullanılmasının koruyucu etkileri hakkında sorular alıyor. Bu nedenle, firmanın uygulama teknolojisi konusunda uzmanlaşmış teknoloji uzmanları, kullanıcılar için kabul edilebilir düşük ağırlığa sahip etkili sistemlerde kullanım için – 45 ° / 90 ° / + 45 ° döşeme açılarına sahip kıvrımsız bir yapı geliştirmek istiyorlar. Fuarda yer alan ziyaretçileri ile konuşan Rainer Seuß, “Balistik bir cekete kaydedilen her kilogram, onu giyen askerin ekstra kilogram ekipman / malzeme taşıyabileceği anlamına gelir.”diyor.

Hafif, ince, yumuşak balistik yelekler de güvenlik personelinin polo gömlekleri altında gizlice ama etkili bir şekilde giyilebiliyor. Bu durumda, müşteriler aramid kumaşın 270 g / m² ağırlığında olmasını bekliyor. KARL MAYER’in geliştirdiği inovasyonların yanı sıra, elyaf uzmanı Teijin Technische Textilien şirketi de aramidin hafif yapılarda kullanım potansiyelini artırıyor. Son zamanlarda 2.000 dtex’e sahip 2.000 ayrı filament içeren Aramid iplikleri piyasaya sürüldü.