Birlikten Kuvvet Doğuyor

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği 80 yıldır krizlere dayanıklı.

Bir kuruluş 80. yıldönümüne ulaştığında, yıllar içinde kazandığı deneyim sayesinde krizden kurtulma şansı da artıyor. İsviçre Tekstil Makineleri Derneğinin tarihini gözden geçirdiğimizde derneğin aslında bir kriz ortamında doğduğunu görebiliyoruz. Bu durum derneğin mevcut ve gelecekteki zorluklarda eşit başarı ile karşılaşacağı konusunda iyimserlik yaratıyor. Derneğin geçmişi geleceğe dair umut veriyor.

II.Dünya Savaşı’nın başlamasından bir yıl sonra, 1940’ta, savaş alanlarından uzak olaylar İsviçre’deki yerel makine endüstrisini etkilemeye başladı. Böyle bir ortama ortaya çıkan iki sorundan biri, askeri hizmet çağrıları yoluyla vasıflı işçilerin eksikliği ve diğeri de çoğu silah üretimine yönlendirilen hammadde sıkıntısıydı.

1945: Derneğin ilk günlerinde çelik fabrikasında sertleştirme işlemleri 

Çeliğe duyulan ihtiyaçtan büyüyen bir dayanışmaya

Tekstil makineleri endüstrisinin liderleri, özellikle demir dışı metallere ve yüksek kaliteli çeliğe olan ihtiyaç konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlardı. Durum ciddileşmesiyle endüstrideki bazı şirketler İsviçre Hükümeti’nden üretimi sürdürebilmek için gerekli olan hammaddeyi temin etmesini istedi. “Birlikten kuvvet doğar” ilkesi, 22 şirketten temsilcilerin ilk tekstil makineleri grubunu oluşturmalarına ve güçlerini birleştirmelerine yol açtı.

Yeni İsviçre Tekstil Makine Üreticileri Birliği’nin üyeleri (Rüti, Sulzer, Rieter ve Saurer gibi tanınmış markalar da dahil olmak üzere) aslında başlangıçtan itibaren makine üretmiyorlardı. Ancak bu üstesinden gelinmesi gereken bir başka dönüm noktasıydı.

İmece çözümü olarak makine imalatı

Tekstil yapmak, 1806’dan önce İsviçre de dahil olmak üzere birçok şirket için iyi bir işti. Napolyon’un dayadığı kıtasal abluka o yıllar büyük sorunlar yaratıyordu. Büyük ölçüde sanayileşmiş, makine geliştirme öncülerinin evi olan İngiltere’den gelen makineler, İsviçre tekstil imalat şirketleri tarafından yüksek talep görüyordu. Ancak birdenbire bu imkanlara ulaşmak artık mümkün değildi ve hayati yedek parçalar da yoktu.

Birçok İsviçre tekstil şirketi, kendileri için acilen ihtiyaç duyulan makineleri ve bileşenleri üretmeye başlayarak bu duruma başarılı bir yanıt verdi. Makinelerin üretimi ve ihracatı, önceki tekstil üretim faaliyetlerinden çok daha kazançlı olduğu ortaya çıktı. Ve bu şekilde İsviçre tekstil makineleri endüstrisi doğmuş oldu.

Yıllar boyunca, endüstri için çok sayıda büyük zorluk dönemleri yaşandı: dünya savaşları, küresel ekonomik çöküşler ve birbirinden farklı krizler.. Yaşananlar dünya tekstil endüstrisinin profilini de değiştirdi. Seri üretim uzun zamandan beri Doğu ve Güney Doğu’ya göç etti. Buna rağmen, ya da belki de tam olarak bu nedenle, İsviçre tekstil makineleri bugün yüksek kaliteli özel makineler ve en kaliteli malzemeler segmentinde lider konuma ulaştı.

Başka bir krizden daha güçlü ortaya çıkmak

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği’nin 80. yıldönümü yılının, yakın zamandaki sanayi tarihinin en büyük sorununa yol açan bir salgın kriz göreceğini kim tahmin ederdi? İsviçre Tekstil Makineleri Derneği Başkanı Ernesto Maurer bununla ilgili olarak, “Bu kriz tekstil endüstrisini zorlaştırdı ve bence tam etki ancak bu yılın sonuna doğru belirgin bir şekilde kendini gösterecek.”diyor.

Birli mevcut durum için gerekli becerilerin öncekilerle aynı olduğunu söylüyor ve uyarlanabilirlik ve esnekliğe işaret ediyor. Tarih boyunca edinilen deneyim bugün İsviçreli üreticiler için bazı iyimserliklerin temelini oluşturuyor. Başkan Maurer’in konu ile ilgili öne çıkan sözleri şu şekilde, “Bir yandan, yenilikçi çözümlere ve İsviçre Tekstil Makineleri üyelerinin krizden her zamankinden daha güçlü çıkacağına güveniyorum. Öte yandan, bu krizi Darwinci bir şekilde de geçireceğimize inanıyorum. Tıpkı derneğimiz kurulduğunda yaptığımız gibi…”

“Bazı üyelerimiz yurtdışına taşınmayı seçebilirken, diğerleri daha büyük gruplara katılabilir. Belki bazı şirketler veya faaliyetler pazarda kalmayabilir. Yine de, İsviçre Tekstil Makineleri’nin başarılı olacağından ve korona sonrası zamanlardaki lider konumunu koruyacağından eminim.”