Gerçek Fuarlara Alternatif Olarak Sanal İletişim Platformları Mı Geliyor?

Korona sorunu, küresel pazar işlemlerinde yeni yollara girmeyi gerektiriyor.

Korona pandemisi, iletişim açısından global tekstil makineleri endüstrisinde de yeni zorluklar yaratıyor. Çeşitli kıtalarda gerçekleştirilen ITMA Asia, ITM, INDEX ve ITME gibi lider teknoloji fuarlarının yanında Dornbirn’de gerçekleştirilen Global Fiber Congress (GFC) gibi önemli sektör etkinlikleri, 2020 yılında normal şekilde gerçekleşemeyecek ve önümüzdeki yıla ertelenmek zorunda kaldı. Fakat kendi ağını yoğun şekilde kullanmak ve iş ortakları ve müşterileriyle iletişim alışverişine devam etmek ve bu sırada yeni ürünleri ve hizmetleri cazip şekilde sunmak için hangi alternatifler mevcut? Yeni sanal iletişim platformları, nihayetinde sürdürülebilirlik endişelerini de dikkate alan bir çözüm olabilir. Bu konuda, Oerlikon Segments Manmade Fiber şirketinin Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler bölümü başkanı ve VDMA Pazarlama ve Fuar Komitesi’nin yönetim kurulu üyesi André Wissenberg ile görüştük.

Korona pandemisinin tekstil makineleri endüstrisindeki etkinlikler üzerinde ne gibi etkileri oldu ve devam eden süreçte ne gibi etkileri oluyor?

Prensip olarak, Mart ayının ortasından itibaren tüm fuarlar, organizasyonlar ve etkinlikler iptal edildi. Bir çok organizatör, pandeminin hızlı şekilde etkisini kaybedeceği ve yılın ikinci yarısı “normalleşme” sürecinin başlayacağı umuduyla önceleri bu yılki tarihleri kısmen erteledi. Fakat Korona virüsünün ve etkilerinin küresel işbirliğini uzun süre etkileyeceğini hepimiz kabul etmek zorunda kaldık. Seyahatler şu an için sadece sınırlı ölçüde mümkün ve birkaç ay daha sağlıklı şekilde planlanamayacak gibi görünüyor. Uluslar arası fuar ve etkinlik sektöründe planlama işin her şeyi ve bu kural, hem organizatörler hem de özellikle katılımcılar için geçerli.

Şu an için hangi alternatif iletişim yolları mevcut?

İşin merkezinde, hepimiz müşterilerimizle ve iş ortaklarımızla yoğun temasımızı korumak istiyoruz. Bu sırada, yeni ürünlere ve hizmetlere ait bilgilerin aktarılması, yapılan sözleşmelerin ticari açıdan netleştirilmesi, kurulması ve devreye alınması gereken makinelerin ve sistemlerin hayata geçirilmesi ve her şeyden önce iyi bir müşteri ilişkisinin korunması gerekiyor. Günlük işler, özel hayat ve özellikle bir şey daha buna dahil: Heyecan. Bu konuda Skype, Teams, Zoom, vb. gibi modern tüm dijital iletişim araçlarından mümkün olduğunca faydalanıyoruz. Günün sonunda, sürece katılan kişilerin bu dijital dünyada kendilerini nasıl açtığı ve bu dünyayla nasıl başa çıktıkları belirleyici olacak. Şüphesiz ki aynı zamanda bir nesil sorunu. Mümkün olduğu sürece şirketin kendi lokal ağındaki yerel çalışanlarla ve konunun uzmanlarıyla hibrit müşteri danışmanlık çözümleri şu an için en iyi alternatif.

Yakın gelecek nasıl görünüyor?

VDMA’nın da kısa süre önce hayata geçirdiği ve Oerlikon Manmade Fibers’te yılın ikinci yarısında da sunduğumuz teknoloji Webinar’ları, mevcut ve potansiyel müşterilere genellikle belirli bir konuda ayrıntılı bilgi aktarmamıza yardımcı oluyor. Bir Webinar’ın didaktik ağırlık noktası genelde üniversitelerdeki gibi bir konferansa daha çok benzerken – yani yaratıcı olun – ve katılımcıların kendi aralarındaki rekabet durumu nedeniyle de buradaki diyalog arka plana atılırken, bir tür sanal fuar şeklindeki yeni, oluşum aşamasında olan dijital iletişim platformları, tüm pazar katılımcıları için değerli bir tamamlayıcı öğe olabilir.

Cazip şekilde tasarlanmış, en iyi durumda modern şekilde genişletilmiş veya Sanal Gerçeklik Teknolojileri kullanılan Web siteleri ile salt tek yönlü bilgi aktarımının yanında, burada, müşteriler ile şirket uzmanları arasında gerçekleştirilen randevulu görüntülü görüşmelerin yardımıyla iki yönlü iletişim olanakları da mevcut. Konferanslar ve seminerler, genelde programı tamamlıyor. Her iki tarafın da yeterli katılım göstermesi durumunda tüm katılımcıları için cazip bir teklif. Çünkü ancak farklı tedarikçilerin ürünlerini ve çözümlerini ve bu şekilde tasarlanmış bir dijital iletişim platformunda üreticilerin ve tedarikçilerin tekliflerini karşılaştırma ve bir satın alma kararı için gerekli tüm bilgileri örn. İndirmeler şeklinde hem zamansal olarak kompakt hem de verimli şekilde toplama olanağı sunan “gerçek bir fuarın” sağladığı fayda oluşursa, tedarikçiler ve ziyaretçiler bundan kalıcı bir katma değer elde edebilir. WTIN, 15 – 30 Ekim 2020 tarihleri arasında “Innovate Textile & Apparel Virtual Trade Show” ile tekstil makineleri endüstrisinde bu yeni dijital adıma başlayan ilk organizatörlerden biri olacak. Oerlikon Manmade Fibers olarak bizler de bu organizasyona katılmaktan ve müşterilerimizi sanal bir dünyada selamlamaktan mutluluk duyacağız.

Oerlikon Nonwoven Meltblown teknolojisi dünya genelinde talep görüyor

Korona pandemisinin patlamasından sonra dünya genelinde koruyucu maske ve giysilere olan talep, İsviçreli Oerlikon Grubu’nun Oerlikon Nonwoven iş birimine üç basamaklı Milyon Euro aralığına yakın miktarlarda rekor düzeyde talep gelmesine neden oldu. Almanya’nın Neumünster şehrindeki üretim merkezinden, patentli dokusuz kumaş elektro şarjlı ecuTEC+ içeren yüksek teknoloji ürünü Meltblown sistemleri dünya geneline satılıyor. İlk kez, Avustralya’daki bir şirketle de bir sözleşme imzalandı. Schleswig-Holstein Başbakanı Daniel Günther, bir “Global Oyuncunun” sunduğu teknolojiyi bu gün yerinde inceledi. Oerlikon Nonwoven Genel Müdürü Rainer Straub, bu ziyaretten ne kadar mutlu olduğunu belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Neumünster’deki tesislerimizde sentetik elyaf ve dokusuz kumaş çözümleri üretimine yönelik olarak ürettiğimiz makine ve sistemlerimiz, dünya genelinde mükemmel bir üne sahip. Mevcut kriz, Schleswig-Holstein’dan dünyaya sunulan teknolojinin en üst düzeyde olduğunu gösterdi.”

Başbakan Daniel Günther’in ziyareti, Meltblown sisteminin ve sistemin montajı ve üretim aşamalarının incelenmesi yanında her şeyden önce bir şey daha sağladı: Siyaset ve ekonomi arasında diyalog. Oerlikon Nonwoven Genel Müdürü Rainer Straub ve Oerlikon Neumag Genel Müdürü Matthias Pilz, Oerlikon’un geçmiş aylarda ve yıllarda Schleswig-Holstein’dan aldığı desteğe teşekkür ettiler ve geleceğe umutla bakıyorlar. Matthias Pilz: “Bu yılın sonuna kadar faaliyetlerine başlayacak olan yeni teknoloji merkezi veya yeni devreye alınan lojistik merkezi gibi Neumünster’deki tesislere yaptığımız ek yatırımlarla, bölgenin en büyük işverenlerinden biri olarak ilerlemeye devam ediyor ve sanayi ve ekonominin yanında verimli bir eğitim sisteminin teşvik edilmesine de odaklanan bir eyalet yönetimi tarafından destekleniyoruz, çünkü inovasyonları sadece iyi mühendislerle gerçekleştirebiliriz.” Rainer Straub, doğrudan Başbakan’a seslendi: “Eğitime öncelik verin. Eğitim, Schleswig-Holstein merkezinin geleceğinin garantisidir!”

Beş milyon Euro’luk dijitalleştirme

Schleswig-Holstein’ın 2017’den beri görev yapan Başbakan’ı Daniel Günther, topu eline aldı ve eyaletin güncel eğitim girişimini açıkladı: “Eyalet yönetimi olarak, mevcut Korona koşullarında da yüksek okulları ve öğrencileri destekliyoruz. Beş Milyon Euro’luk bir dijitalleştirme programı ile yüksek okullarımızın dijitalleştirilmesine kalıcı olarak yatırım yapıyoruz. Bununla birlikte, belki de günün birinde bir sentetik elyaf tesisinin yeni neslini icat edecek olan gençler için bir gelecek yaratıyoruz.”