Kalite Güvencesinde Dün, Bugün ve Yarın

BST Eltromat International’ın verimlilik ve kalite merkezi iPQ-Center, flekso ve gravür baskı şirketlerine, üretim kalitesini kontrol etmek ve güvence altına almak için kapsamlı yollar sunuyor. Modüler hizmet paketinin tarihi, ambalaj endüstrisindeki kalite gereksinimlerinin on yıllar içinde geliştirdiği dinamizmi yansıtıyor. Ayrıca, bu dinamizm, BST eltromatının bu gelişmeyi proaktif olarak nasıl ileriye taşıdığını da belgeliyor. Aynı zamanda, iPQ-Center tarihine bakış, Endüstri 4.0 döneminden daha fazla gelişme sonuçlarının alınmasına izin veriyor.

BST eltromat’ın Web Handling Ürün Geliştirme Müdürü Jürgen Bettführ, “Kalite güvence sistemleri pazarına, web rehberlik teknolojisinin giderek daha fazla elektronik hale geldiği bir dönemde üretici olarak girdik” dedi. Jürgen Bettführ, BST Servo-Technik GmbH şirketinin kurulduğu 1979 yılına atıfta bulunuyor. Aynı yıl şirket, kızılötesi kenar sensörleri (IR1 ve IR2) ile piyasaya yenilikçi bir web yönlendirme sistemi ve EKR 1 analog kompakt kontrol cihazını tanıttı. Bu yeniliklerle Web’ler artık daha önce duyulmamış kalitede baskı makineleri aracılığıyla yönlendirilebiliyor.

Ekr 2000 çok fonksiyonlu denetleyici sınırları taşıdı

BST, 1990 yılında Drupa Sergisi sırasında, web yönlendirme sistemlerinde bileşenler için analogdan ziyade, dijital teknolojinin kullanımına öncülük etmiş ve bu etkinlikte ekr 2000 çok fonksiyonlu kontrol cihazını tanıtmıştı. 2000 numarasına sahip ürün adı bile çığır açan teknolojiyi işaret etti. Ve bu teknoloji piyasada oldukça etki yarattı.

Ekr 2000 sistemi, web kenarlarına ve baskı özelliklerine dayanan web yönlendirme sistemleri için dünyanın ilk mikroişlemci kontrollü kontrol yükselticisi oldu. Çoğu iş için iki düğmeye basmak yeterliydi. Sistem kuruldu ve bu kullanıcı dostu olmanın ilerlemesinde bir devrim oldu. Farklı çalışma seviyeleri için renkli ana hatları olan tuşlara sahip yeni membran tuş takımları, web yönlendirme sistemini kurmayı ve işletim işlevlerine erişmeyi kolaylaştırdı. Ayrıca, sistem yenilikçi, entegre bir dijital ekrana sahipti. Kullanıcı arayüzü her zamankinden daha açık ve daha sezgisel idi. BST eltromat kontrol cihazları bugün benzer bir prensibe göre çalışıyor.

Baskı özelliklerine (çizgi veya kontrast) ve web kenarlarına dayanarak kontrol etme olanağı, web yönlendirme sistemlerini her zamankinden daha esnek hale getirdi. Yeni kontrolör ayrıca artan bir otomasyon seviyesi sunuyordu. Ayrıca, kirlilik kompanzasyonu, otomatik kenar arama ve genişlik ayarı dahil olmak üzere şeffaf film için otomatik malzeme karşılaştırması gibi özellikler de sundu. ,

Arabirimler ve tak ve çalıştır özellikli entegre fieldbus sayesinde, ekr 2000’in makine kontrol sistemlerine entegre edilmesi kolaydı. Modül tabanlı donanım ve esnek yazılım, müşteri ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.

Otomasyon, entegrasyon ve bireysel gereksinimlere esnek bir şekilde cevap verme yeteneği – müşterilerin artık bir yatırım kararı verirken odaklandığı üç kriterler olmaya başladı.

Web’in baskı makinelerinden geçişini mükemmel bir şekilde düzenlemek endüstriler için artık yeteli değil. Yeni teknoloji artık çalışan web’lerin baskı kalitesi üzerinde de kontrolünü sağladı. 1980’lerin başlarında BST, web’leri çalıştırmak için geliştirdiği bir izleme sistemi olan “Rota-speed” ı tanıttı.Bunu 1986 yılındak yenilikçi ayna silindir sistemi Webscope takip ettti. Bu sistem, 20 yüzlü bir ayna silindirine sahipti ve bu da baskı makinelerinde benzeri görülmemiş bir güvenilirlik seviyesine sahip optomekanik ağ izlemesi olanağı sağladı. 1987 / 88’e gelindiğinde BST, yüksek tanımlı kameralar ve yüksek kaliteli objektiflerle donatılmış son teknoloji ürünü video teknolojisine dayanan bir başka cihaz olan “Videoscope” u geliştirdi. Hem Webscope hem de Videoscope kullanan basım şirketleri, baskı görüntüleriyle ilgili en son bilgileri kullanarak baskı makinelerinin verimliliğini daha da yükselttiler. Makine operatörleri de atıkları azaltmak için iyi bir yere yerleştirilmişlerdi. Bu sayede baskı yapılırken bir kusur varsa hemen müdahale edebildiler.

Nota Save ile % 100 Denetleme

Hemen hemen aynı zamanda ve Bielefeld’den sadece birkaç kilometre uzakta, 1960 yılında kurulan eltromat, % 100 muayene sisteminin geliştirilmesi için Leopoldshöhe’de çalıştı. Bu, kayıt kontrol sistemlerinin dünya çapında kendilerini zaten kurmuş olmasından sonraydı.

BST eltromatında Vision Systems için Ürün Geliştirme Direktörü Dirk Völlmecke şu hatırlatmalarda bulundu, “Nota Save, yazdırma güvenliğinde % 100 denetim sağlayan bir sistem. KBA ile ortaklaşa geliştirilen, Nota Save, şirketin 1995 yılından itibaren basılı paraları incelemek için düz ofset baskı baskı makinelerinde kullanılıyor.”

Note Save sistemi, güvenlik baskısının özel gereksinimlerini yerine getirdi ve banka notlarına basılan güvenlik özelliklerinin güvenilir kontrollerini, belirlenen baskı hatalarını ve hedeften sapmaları denetlemiştir. Kısacası, Nota Save, güvenlik baskı işlerinin gerekli kalite standartlarında üretildiğinden emin oldu. Bunu başarmak için Leopoldshöhe’de geliştirilen özel bir teknoloji kullandılar. Gelişmiş güvenlik baskı işleminden elde edilen görüntü verileri, dahili olarak geliştirilmiş donanım eklenti kartlarında işlendi ve daha sonra analiz edildi. Nota Save denetim sistemlerinin yer aldığı KBA baskı makineleri dünya çapında kullanıldı.

Nota Save daha sonra esnek ambalajın denetlenmesi için bir sistem olan PrintCheck olarak geliştirildi. Nota Save, sayfa beslemeli baskı için tasarlanmıştı. Sonuç olarak, PrintCheck’in gelişimi radikal bir yeniden düşünmeyi içeriyordu. Hedeflenen zorluk, hızlı hareket eden web sitelerinden yüksek kaliteli, durağan görüntüler yakalamaktı. Çalışmalar 2010 yılına kadar, % 100 denetim ile web izleme birleştiren ikili denetim sisteminin geliştirilmesine yol açtı. Geliştirme odağı giderek donanımdan yazılıma değişti.

Eltromat % 100 denetim ve video sistemlerini geliştirirken, BST aynı zamanda benzer sistemler geliştiriyordu. Bir örnek, 1998’de BST’nin satmaya başladığı VIDEOCheck sistemidir. VIDEOCheck, çeşitli web baskı imalatında, mürekkep sıçramaları, şeritler, mürekkep buharı, kayıt sapmaları ve renk değişimleri gibi çeşitli baskı hatalarını otomatik ve güvenilir bir şekilde tanımlamayı mümkün kıldı. Flekso ve gravür baskı için kalite güvence sistemlerinin performansı, başka bir kuantum sıçraması yarattı. Ancak şimdiye kadar, birbaşına var oldular.

iPQ Center – kalite güvence işlevlerinin kontrol merkezi için modüler ürün grubu

BST, 2012 yılında QCenter ile ilk kez bir modüler ürün serisi sundu. Bu seri, web izleme, % 100 inceleme ve spektral renk ölçümü gibi web baskısı için çeşitli kalite güvence işlevlerini tek bir platformda birleştirdi ve merkezi ve sezgisel olarak dokunmatik ekran kullanımı sağladı. BST ve eltromat’taki mevcut temellere dayanarak, iPQ-Center, 2014 yılında iki şirketin birleşmesinden sonra geliştirildi. Kısaltma iPQ, “Üretkenliği ve Kaliteyi Artırmak” anlamına geliyor.

Bu üst düzey çözüm şimdi iPQ-Center’da karşılıklı olarak entegre edilmiş dört modülden oluşmaktadır: % 100 baskı denetimi için iPQ-Check, dijital web izleme için iPQ-View, spektral hizalama renk ölçümü için iPQ-Spectral ve birleştirici elemanı olarak iPQ-Workflow. Bu modüllerin işlevselliğinin toplamı, web baskı kalitesinin kontrolü ve izlenmesi söz konusu olduğunda, hemen hemen tüm güncel gereksinimleri kapsıyor.

Çapraz üretici sistem entegrasyonu

Dijital bilgi ve iletişim teknolojisi, daha önce ayrı olan süreç adımlarını entegre etmeyi ve verileri belirli şekilde yorumlamayı mümkün kılıyor. Şirketlerin bu teknolojiyi edinmedeki amacı, kurumsal süreçleri daha verimli hale getirmek ve ilgili otomasyon seviyesini artırmaktır. BST eltromat’nın Innovation Müdürü Dr. Michael Dattner bu konu hakkında şunları söylüyor, “Bunun temeli kapsamlı iletişimdir. Bu da standartlaştırılmış arayüzler, tüm şirketlerle yakın işbirliği için isteklilik, ve network bileşenleri için yetenek, ürün ve süreç gerektiriyor.”

Uygulamada, şirket kalite güvence sistemlerinin çoğunu bir araya getiriyor. Şirket ayrıca, müşterilere kapsamlı çözümler sunmak için bunları, diğer üreticiler tarafından, değer zinciri boyunca açık arayüzler aracılığıyla tamamlayıcı çözümler ile birleştirmeye çalışıyor.

Örneğin, Colorware gibi renk yönetimi yazılımı MeasureColor’un üreticisi ve baskı öncesi uzman Carl Ostermann Erben GmbH (COE) gibi ortaklarla birlikte, ön baskı, baskı ve hizalı spektral renk ölçümü entegrasyonu için bir konsept sunuldu. Bu konseptte, ön baskı, iPQ-Spectral’a gerekli tüm verileri sağladı. Bu sistem, BST eltromat iPQ-Check ile % 100 baskı denetimi eklenerek genişletildi. Böylece tüm iş verileri ön baskıda bir kez yakalanıp daha sonra üretim süreci boyunca kullanılabilir hale geldi. Veriler, kalite güvence sistemlerinin kontrol birimlerine XML veya JDF dosyaları olarak sağlandı ve bu sistemlerin operatör tarafından ek bir müdahale olmaksızın kurulmasına ve kontrol edilmesine olanak sağlandı. İlgili tüm iş verileri ön baskıda girildikten ve daha sonra üretim süreci boyunca kullanıma sunulduğundan, kurulum süreleri önemli ölçüde azaldı. Aynı zamanda, değer zincirindeki farklı aşamalarda çoklu veri yakalamalarından kaynaklanan herhangi bir hata kaynağı da azaltıldı.

BST eltromat ve Colorware, aynı ismin imalatçısından Cospecto proses analizi ile işbirliğini tamamlıyor. Bu analiz aracı, makine ve işlem verilerinin net bir şekilde temsil edilmesine izin verip ek ve kapsamlı süreç optimizasyonları için bir temel sunuyor.

Diğer bir örnek ise, iPQ-Spectral’in global olarak aktif bir ambalaj üreticisinin üretim sürecine tam entegrasyonudur. Sonuç olarak, çeşitli şirket veritabanlarından gelen bilgiler, sistemin kurulumunu otomatik olarak başlatan hizalama spektral renk ölçüm aletine gönderilir. Sistem kurulumu tamamen otomatikleştirilmiştir. Bu akıllı sensörler tarafından ölçülen renk değerleri, sırayla iPQ-Spectral’den müşterinin veritabanına geri gönderilir.

Üçüncü bir örnek ise dönüştürme alanında bulunan ve BST eltromat’ın kalite güvence sistemlerinin, KAMPF Schneid- und Wickeltechnik’den the@vanced platformunu ile birleştirilmesidir. Bu platform bileşenleri, sistemleri ve makineleri birbirine bağlar ve durum mesajlarını makine operatörlerine bildirir. Bu bağlantının faydaları geçen yıl ICE fuarında bir web kılavuz sistemi ve BST eltromatından bir iPQ-Check ile donatılmış bir KAMPF sarıcısı kullanılarak gösterildi. the@vanced, sensör sinyallerini web yönlendirme sisteminden gerçek zamanlı olarak aldı ve bunları görsel olarak gösterdi. Makine operatörleri, web pozisyonunun web boyunca nasıl değiştiğini kontrol edebilir ve böylece sarım kalitesini değerlendirebilir. iPQ-Check, güvenilir baskı hatası algılama sistemi sayesinde üretimi izler ve KAMPF kokpitine hata sinyalleri gönderir.

BST eltromat, çeşitli sektörlerde çok sayıda müşteriye özel entegrasyon projesini hayata geçirdi ve kalite güvence çözümlerini süreçteki ERP sistemlerine bağladı. Gelecekte ek zorlukların burada karşılanması gerekecektir. Ayrıca, BST eltromat, kalite güvence sistemlerine daha pratik bir deneyim katacak ve makine kullanıcıları daha kolay ve daha güvenli bir şekilde işlem yapabilmek için teknik yeniliklerden faydalanacak.