KARL MAYER’in FILESIZE Makinesi Çin’in Baskılı Devre Kartı Üretiminde Önemli bir Yer Kazandı

Modern dünya sürekli değişiyor ve tekstil sektörü endüstri 4.0, e-değişkenlik, 5G ağları, nesnelerin interneti gibi birçok elektronik gelişmelere ihtiyaç duyuyor.

Elektronik bileşenler için bu büyük talep, baskılı devre kartı endüstrisi ve tedarik zinciri için de iyi bir iş alanı oluşturuyor. Bu sektöre, özellikle Çin’de büyük miktarlarda para yatırılmakta.

CCL pazarıyla iyi ilişkiler

Baskılı devre kartı üretiminin bakır lamine öncüleri olan Bakır Kaplama Laminatları’nın (Copper Clad Laminates) çoğu Çinli şirketler tarafından tedarik edilmektedir.

Dokuma cam kumaşlar, ağırlıklı olarak CCL’lerin üretiminde taşıyıcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Bu teknik tekstiller pigmentle uygulandığı madde arasında çapraz bağlanma oluşturan sıvı polimer ile muamele edilir ve daha sonra bir veya iki tarafı bakır tabaka ile kaplanır. Son baskı devre kartlarının tasarımına bağlı olarak metal kaplama daha sonra kazınmaktadır.Uluslararası baskılı devre kartları (PCB) olarak adlandırılan ürünler üretilmekte, üzerine elektronik bileşenler uygulanabilmekte veya çok katmanlı devre kartları üretmek için birleştirilebilmektedir. Bilgisayarlarda 48 katmana kadar olan tipler kullanılabilir.

Bilgisayarlar, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar her zaman küçülüyor, böylece içlerinde kullanılan bileşenler de küçülüyor. Minyatürleşme eğilimi ve esnek CCL tipleri için artan talep, daha ince dokuma cam kumaşlar gerektirir.

Giderek daha küçük sayılara sahip olan cam ipliklerin, bu talebi karşılamak için işlenmesi gerekmektedir. Bu, KARL MAYER’in çözgü hazırlama makinelerini Çin’de tercih edilen makineler haline getirmektedir.

Çin’in Cam Piyasası Üzerine Tecrübe

KARL MAYER, tanınmış tekstil makineleri üreticisi olarak ebatlama ve çözgü makineleri ile Çin dokuma cam kumaş pazarında başarılı bir şekilde faaliyet göstermektedir. Şirketin 2016 yılının sonunda elektronik tedarik sektöründe işe koyuldu ve ilk büyük siparişini verdi. Bunu, 2017 sonbaharında daha büyük siparişler takip etti. Bu, KARL MAYER’IN Satış Müdürü Oliver Posselt’e göre, hiç beklenmedik bir durum olarak değerlendirildi.

Çin pazarında satış uzmanı olan Oliver Posselt şu sözleri ifade etti:

“İlk sipariş dalgasıyla, sektördeki modernizasyon birikimimizle bu yola başladık. Bu son talep, üreticilerin iyimserliğini yansıttı. Şirketler bu trendin devam edeceğine inanıyor. 2018 ve 2019 beklentilerimiz de olumlu olacağı yönünde. Alıcılar, kapasitelerini genişleten veya geliştiren birçok mevcut müşteriyi değil, aynı zamanda dokuma cam kumaş sektörüne yeni giren şirketleri de kapsıyor.”

Temiz Boyut Uygulaması ve Yumuşak İplik Kullanımı

KARL MAYER cam pazarındaki başarısını sofistike çözgü hazırlama sürecine borçlu. Bu süreçte, tekli ve boyutlandırma prensibini kullanır: iplikler bobinlerden alınır, boyutlandırma banyosunda beslenir, kurutulur ve kirişler üzerine sarılır. Bunlar daha sonra dokuma için çözgü kirişleri üretecek şekilde monte edilir. KARL MAYER, her işleme aşamasında doğru makine teknolojisini sağlayabilir. İlk aşamada, cam fitilleri ACCUTENSE bilgisayar kontrolü yardımıyla nazikçe kıvrımlardan uzaklaştırılır, histerezis iplik gerici ve FILESIZE boyutlandırma makinesine ile beslenir. Filament ipliklerin işlenmesi için kullanılan bu makine, kalite kaybı olmaksızın proses kontrolüne de odaklanmaktadır.

Bu süreç tam çözgü boyutlandırma makinelerinden daha az olarak maksimum 800 iplik üretir. Bunlar işlem sürecinde temas etmezler, böylece her tarafta boyutlandırılabilirler. Ayrı olarak işlenen iplikler, kurutma bölgesinde birbirine yapışmazlar. Tam çözgülerin boyutlandırılmasında ve cam fibrillerine sıklıkla zarar verdiğinde yapılması gereken ayırma işlemi artık gereksizdir.

FILESIZE, ayrıca iplik taşıması sırasında hassas iplik gerginliği kontrolü ile puan kazanır. Gerilmemeli cam ipliğin gerilimdeki herhangi bir dalgalanmayı tolere etmemesi önemli bir özelliktir. Gerilim azalırsa, gevşek iplik tehlikesi söz konusu olur bu da ipliğe zarar verebilir. Bunu tamamen ortadan kaldırmak için, iplik gerginliği, boyut kutusunda ve kurutma gerdirme giriş ve çıkış noktalarında olduğu gibi çeşitli yerlerde izlenir ve kontrol edilir.

Suyu camdan çıkarmak için bölge, bir sıcak hava fırını ve ardından bir kurutma silindiri bölgesi içerir. Islak ipliğin düz kesitinin dairesel bir şekil almasını sağlamak için sıcak hava fırınında ön kurutma yapılması önemlidir. Kurutma silindirlerinin sıcaklığı 90 ila 145 ° C’dir. Bu işlem doğru şekilde izlenir ve kontrol edilir. Bu hassas sıcaklık kontrolü, en yüksek işleme kalitesini ve kesitli çözgü kirişlerinin yüksek boyutlu bir kaliteye sahip olmasını garanti etmek için gereklidir. Dokumaya yönlendirilen çözgü kirişlerini üretmek için dört ile altı kesit kiriş daha sonra birleştirilir. KARL MAYER bu süreç için AMR’yi tedarik ediyor. Bu montaj makinesi verimli ve doğru bir şekilde çalışmakta ve makine çözgü hazırlamada dünya çapında birçok kez kendini kanıtlamaktadır.

Maksimum Verimlilik

En yüksek kalite gereksinimlerini karşılamaya ek olarak, FILESIZE son derece yüksek bir verimlilik seviyesinde çalışır. Bu, olağanüstü işletim güvenilirliği ve benzersiz çıkışından kaynaklanmaktadır. Bu çözgü hazırlama makinesi, camın pratik koşullarda işlenmesi sırasında 250 m / dak-1 gibi etkileyici bir oranda çalışır.

Yeni Nesil İnce Cam İplikler İçin Uygunluk

Camın işlenmesi için çözgü hazırlama dizisi, özellikle gerilim düzenlemesi ve kurutma bölgesinin düzenlemesi açısından amaçlanan son kullanıma uyacak şekilde esnek bir şekilde adapte edilebilir. Örneğin, kurutma silindirlerinin sayısı iplik sayısının bir fonksiyonu olarak değiştirilebilir.

Oliver Posselt Satış Müdürü bu durumu, “Ortalama sayım için beş silindir normaldir ancak  üç tanesi çok iyi sayılır.” şeklinde açıklıyor. Halen boyutlandırılması gereken en kaba tiplerin sayısı 75 tex kadardır. Oliver Posselt cümlelerine şöyle devam ediyor. “Bununla birlikte, ince ipliklerin daha ilginç ve daha yüksek talep olduğunu söylememiz gerekir. Müşterilerimiz şu anda 5 tex’ten 1.3 tex’e kadar olan sayıyla ilgileniyor. Bununla ilgili zorluklar tamamen yeni bir teknoloji gerektiriyor. Bu yolda lider olmak için mükemmel bir pozisyondayız.”

Son derece ince cam ipliklerini işleyen bu makine, Şubat 2018’de başarılı bir şekilde kuruldu. İnce ipliklerin işlenmesiyle ilgili deneyim, eski makinelerin iyileştirilmesi ve modifikasyonunu içeren bir proje sırasında elde edildi.