Mayer & Cie., Türkiye’deki pazar payını arttırıyor

2020 pandemi yılında yuvarlak örgü makinesi üreticisi Mayer & Cie. (MCT), Türkiye’deki lider konumunu daha da geliştirdi. Dolayısıyla ülke, şirketin en güçlü ve en tutarlı satış pazarlarından biri olmaya devam ediyor. Zor yıllarda bile üretici ve uzun süredir Türk temsilcisi Mayer Mümessillik olumlu sonuçlar elde etti. Mayer & Cie’nin de gördüğü bu yılki başarısının nedenleri, üretimin Avrupa’ya yakın lokasyonlara aktarılması, Türkiye’nin son teknoloji makine parkı ve ev-ofis giyimi için uygun rahat giyim talebinin artmasıdır. 

Türkiye pazarı, korona etkisine rağmen büyüyen bir pazar

Mayer & Cie.’nin Türkiye bölge satış müdürü Stefan Bühler, “2019 ile karşılaştırıldığında, 2020’nin ikinci çeyreğinde korona sebebi ile ciddi bir gerileme olmasına rağmen Türkiye pazarında bir büyüme bekliyoruz” diyor.
Mayer & Cie., Mart ortasına kadar ek olumlu etkilerle 2020’nin ilk çeyreğinde Boğaz’da güçlü bir başlangıç yaptı. Bunun nedeni, Avrupa’ya yakın üretim yerleri arzusuydu. İkinci çeyrekte, Dışarı çıkma yasakları sırasında talep büyük ölçüde durma noktasına geldi. Hükümet önlemleri ekonomik krizi hafifletmeye yardımcı oldu. MCT’nin Türk satış ortağı Mayer Mümessillik’in genel müdürü Ahmet M. Öğretmen, “İkinci çeyrekte GSYİH(Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) yaklaşık yüzde 10 azaldı, bu yüzden ucuz atlattık” diyor.

Temmuz 2020’den bu yana, Mayer & Cie. Yuvarlak örgü makineleri siparişleri tekrar geri döndü. Ahmet M. Öğretmen, bu iyileşmenin nedenlerinin karşılıklı etkileşimini görüyor. Bunun ana sebebinin hazır tekstil ihracatını artıran Türk lirasının düşük kur olması olduğunu söylüyor. Hürriyet gazetesi, Türk devlet haber ajansına atıfta bulunarak, Ağustos 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 11’lik bir büyüme bildirdi. Gazete, en önemli ihracat pazarlarının Almanya, İngiltere ve İspanya olduğunu söylüyor. Bunlar, toplam 1.27 milyar Euro’luk ihracatın yaklaşık yarısını oluşturuyor. Öğretmen, “Bu talep karşılanılarak reticilerin makine yatırımı yapmasına yol açması sağlanır.” diyor.

Relanit, tek jarse ile eş anlamlıdır.

Türk triko üreticilerinin tercih ettiği makineler  Mayer & Cie makinalarıdır. Köklü Alman firmasının Türkiye pazarındaki payı, diğer pazarlara göre önemli ölçüde daha yüksektir. Üreticinin konumu özellikle düz süprem kumaşlar için güçlüdür ve tercih edilen makine Relanit 3.2 HS’dir. Özellikle elastomer ipliklerin işlenmesinde olağanüstü yüksek bir üretkenlik seviyesine ulaşır. Aynı zamanda çok çeşitli iplikleri güvenilir bir şekilde işler.

Ünlü bir kenetleme makinesi olan D4 2.2 II’nin makine kafası.

“Interlock, Mayer & Cie’dir.”

Mayer & Cie., İkinci büyük yuvarlak örgü disiplini, rib ve interlok kumaşlarda açık liderdir. Ahmet M. Öğretmen, kısaca “Kilit Mayer & Cie.” Diyor. Çift jarse kumaşlar için kullanılan makineler OV 3.2 QCe, D4 2.2 II ve D4 3.2 II’dir. OV 3.2 QCe, 3.2 sistemleri ile kilitli, 8 kilitli yapılar, ara parçalar ve ince ölçülü örer. D4 2.2 II, nervür, 8 kilit ve kilit için başka bir dayanak noktasıdır. 8 kilitli D4 3.2 II, kilitlemeye ek olarak Piqué, Punto di Roma veya Thermal gibi yapılar üretmek isteyen firmalar için tercih edilen makinedir.

Üç iplikli polar üreten MBF 3.2, rahat ev-ofis giyimi anlamına gelir ve popülaritesinde daha da artış görülmüştür.

MBF 3.2, Türkiye’deki bir diğer en çok satan üründür. Üç iplikli bir polar makinesi, kapüşonlular gibi spor ve eğlence kıyafetleri için kumaşlar örüyor ve 2020 home office yılındaki trende çok uygun. Ahmet M. Öğretmen, “Rahat kıyafetler yuvarlak örülür” “bundan mutlaka yararlanın” diyor.

Dünyanın en modern makine parkurları Türkiye’de.

Diğer bir avantaj, Türkiye’nin zayıf para birimi karşısında iki kat çekici olan Türk makine parkının modernliği. Mayer Mümessillik genel müdürü Öğretmen şöyle diyor: “Son 10 ila 20 yılda yüksek kaliteli makinelere çok ağır yatırımlar yapıldı. Sonuç olarak, dünyanın en genç ve en güncel üretim tesislerine sahibiz. ” Avrupa’daki ana ihracat pazarına Türkiye’nin yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda, Önümüzdeki yıllarda bir büyüme faktörü oluşturması için  Mayer & Cie. Makinelerine olan talebin canlı ve yüksek tutulması gerekir.” diyor.