Nicelikten Önce Nitelik

Çin’de, DORNIER’in teknik kumaşlar üretmeye yönelik üstün kaliteli dokuma makinelerine talep giderek artıyor.

Çin’in ileri teknolojilere büyük rağbeti: Çinli tekstil şirketleri, uçak parçaları, filtreler, otomotiv ve güvenlik tekstilleri gibi yüksek kaliteli teknik kumaşlara olan artan talebi karşılamak için DORNIER’in dokuma makinelerini tercih ediyor. Şanghay’daki ITMA Asıa Uluslararası Tekstil Makineleri Ticaret Fuarı’nda (15-19 Ekim), Alman teknoloji lideri DORNIER, yüksek performanslı kumaşlar üreten dünyanın en gelişmiş dokuma teknolojisini sergileyecek.

Atılgan yatırım hedefleri, artan ücretleri, araştırma ve geliştirme için muazzam fonları,(sadece 2017’de yaklaşık 226 milyar euroya eşdeğer) ve kalite için artarak devam eden istekleri ile Çin’in batıdaki üretim tesisinin kendi başına yüksek teknolojili bir endüstriyel güç merkezine dönüşmesi, hiçbir zayıflama belirtisi göstermiyor. Bu trend ayrıca Çin tekstil endüstrisine de güçlü bir şekilde yansımış ve Lindauer DORNIER GmbH (LiDO)’de dikkatle takip edilmiştir. DORNIER şirketinin dokuma makineleri iş biriminden Wolfgang Schöffl konu ile ilgili olarak şu ifadelerde bulundu: “Çin bizim için her zaman önemli bir pazar oldu, ancak daha kaliteli tekstil ürünlerine olan taleplerin burada artmaya başlaması doğal olarak bizim için Çin’in en büyük pazar haline gelmesine sebep oldu.”

Çin’de kullanılan LiDO dokuma makineleri, kaşmir yünü, ipeği ve aynı zamanda karmaşık uçak parçalarındaki karbon elyafları, ince eşarplar ve zarif kadın giysileri yaratmak için kullanılıyor. Bu son kategori ile DORNIER’in Çin’de üretilen dokuma makineleri, özel kaplamaları, hava yastıkları, lastik kordonu ve filtreler gibi teknik tekstillerin üretiminde büyüyen küresel pazarın bir parçası oldu. Çin’de yüksek performanslı kumaşlara karşı oluşan bu muazzam talep, yurt içi ihtiyacı karşılamak için mecburi görülüyor.

Yüksek performanslı elyafların kusursuz işlenmesi

Filtrelemeyi düşünmek gerekirse: Gerçek şu ki, hava ve su temizliği Çin’de önemli bir endişe kaynağıdır. Çin’in Xi‘an şehrinin kirli havasının, dünyanın en uzun anti-smog kulesi (100 m) ile temizlemesi filtreleme gerçeğini kabul ettiriyor. Ve bu da, Asya’da ilk defa, Şangay’daki Fuar’da tanıtılacak, DORNIER’in en güçlü kurulumdaki yeni P2 rapier dokuma makinesini (Tip: TGP) çok önemli bir gösteri olmasını sağlıyor. Bu makine, yüksek yoğunluklu hava ve su filtreleri ve dikişsiz kumaşlar için beş tona kadar üretim genişliğinde kamış yıpranma gücüne sahip. Schöffl konu ile ilgili şunları söylüyor:“Tekstil, özellikle ıslak filtrasyon için son derece yüksek kuvvetlere maruz kalmaktadır; dikişler, eğer mümkün ise kaçınılması gereken zayıf noktalardır.”

Constance Gölü kıyılarındaki dokuma makinelerinin artan satışları, hem yurtiçi hem de ihracat için yüksek performanslı kumaşlara olan Çin talebi ile yakından ilişkili olması tesadüf değildir: DORNIER’in dokuma makineleri, 60 yılı aşkın bir süredir karbon, cam elyafı ve aramid gibi yüksek performanslı elyafların kusursuz işlenmesi için altın standartları temsil etmektedir. “Çin’in ürettiği yüksek kaliteli kumaşların hacmi arttıkça, daha fazla dokuma makinesi gönderebiliriz”diyor Schöffl. Aynı zamanda, şirket, Çinli müşterilerinin teknik olarak kalite taleplerinin yanı sıra, LiDO’nun satış sonrası hizmetleri ve eğitim hizmetlerine, temas kolaylığına ve hızlı yanıt sürelerine de değer vermektedir.

“Made in Germany” dokuma makinesi galerisi

P2 TGP rapier dokuma makinesinin yanı sıra DORNIER, fuarda diğer makineleri de sergileyecek. Araba döşemesi üretimi için air-jet dokuma makinesi ve hava yastığı dokuma makinesi (Belçika makine üreticisi Van de Wiele’nin standında)’de gösteri de yer alacak. “Made in Germany” etiketi, Ürümqi şehir merkezinde devam etmekte olan bir projede olduğu gibi Çin’e de kalitenin damgasını taşıyor. Bir girişimci, çok çeşitli uygulamalar için ham tekstil malzemelerinin kumaşa nasıl dönüştüğünü göstermek için bir düzine veya daha fazla dokuma makinesine sahip bir showroom kurdu. Doğal olarak, böyle bir ortamda, dokumaların kalitesi şansa bırakılamaz. Showroom’daki dokuma makinelerinin her biri DORNIER tarafından Lindau’da yapılmıştır.