Oerlikon Endüstri 4.0 İle Geleceği Tasarlıyor

Oerlikon Manmade Fibers segmenti, ‘Eriyikten İpliğe- İplik, Elyaf ve Nonwoven ’süreç zincirini başarıyla dijitalleştiriyor.

Dijital iplik fabrikasının oluşturulması

Üstün kaliteyi güvenilir ve verimli bir şekilde üretmek, her iplik, elyaf ve nonwoven üreticisinin aradığı özelliktir. Bununla birlikte, sürekli değişen ürünlerle üretimin en uygun şekilde ayarlanması büyük bir zorluktur. Çünkü küçük sapmaların bile son ürünün kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Dünya çapında teknolojik lider makine ve sistem kurucusu Oerlikon, tüm sistemlerde üretimi daha iyi izlemek ve kontrol etmek için, yeni dijital ürün ve hizmetleri de içerecek şekilde Manmade Fibers segment portföyünü genişletti. Oerlikon, yakın zamanda edindiği Alman endüstriyel otomasyon çözümleri uzmanı AC-Automation’ın know-how’ını sistemine entegre ederek, artık tek bir kaynaktan Endüstri 4.0 sistem çözümleri sunuyor. Oerlikon, tüm suni elyaf üretim tesislerine otomatikleştirilmiş ve dijitalleştirilmiş yeni fonksyonlarını dahil ederek adım adım üretim avantajlarını genişletiyor.

Bu, akıllı telefonlarda ve tabletlerde çevrimiçi servis uygulaması veya Microsoft HoloLens çözümünü kullanan müşteri hizmetlerinde ve bakımı aracılığıyla proses takiplerinde olsun, çok ilginç hizmetler sağlayan insan-makine arayüzleri (HMI’ler) ile başlar. Olasılıklar, ‘Eriyikten İpliğe, Elyaf ve Nonwoven’ süreç zincirinin, yukarı ve aşağı akış basamaklarını içerecek şekilde genişletilmesi arasındadır. Otomatik etiketleme veya iplik paketleme, elyaf ve nonwoven gibi balya lojistiklerinin bugüne kadar üçüncü taraf çözümleri aracılığıyla kaplanması ve bu süreçlerin gelecekteki süreçlere dahil edilmesi oldukça mantıklıdır.

Kenar hesaplama ve cloud çözümleri

Tüm bu işlevler ve hizmetler, Oerlikon’da, ERP sistemlerinin üst yönetimine bağlantı da dahil olmak üzere, bir üretim yürütme sisteminin (MES) işlevini üstlenen Fabrika Operasyon Merkezi (POC) ile birlikte Oerlikon Dijital Hizmetler platformu tarafından sağlanmaktadır. Makineler, sistemler ve üçüncü parti sistemleri, OpenStack endüstri standardına dayanan güç kenarı bilgi işlem ve bulut çözümleri aracılığıyla ağa bağlanır ve entegre edilir. Bu, verilerin müşteri sitesinde mümkün olduğu kadar kullanıldığını ve gerektiğinde yalnızca merkezi Oerlikon müşteri veri merkezine aktarıldığını ve yalnızca müşteri onayı ile alındığını gösterir. Burada, veri güvenliği, veri minimizasyonu ve şeffaflık oldukça önemlidir. Bu durumu Oerlikon Manmade Fibers segmenti, İş Zekası ve Veri Ambarı uzmanı, Mario Arcidiacono şöyle açıklıyor: “Tüm verileri, uluslararası veri koruma standartlarını dikkate alarak yeni Avrupa Genel Veri Koruma Yönetmeliğine (GDPR) uygun olarak işliyoruz. Müşterilerimiz, hangi verileri neden kullandığımızı her zaman bilir.”

Ölçeklendirilebilir IT mimarisi

Bu, sistem ve virüs korumasını her zaman otomatik olarak güncelleyen IT mimari, işletim kesintileri olmadan altyapı yönetimini garanti eder. Diğer bir önemli fayda, değişen ihtiyaçlar durumunda gerektiğinde uyarlanabilen donanım ve yazılımın ölçeklenebilirliğidir.

Polikondensasyon sistemindeki sensörler, eğirme tesisi ve tekstüre ünitesi, sürücü verileri ve hedef değerler gibi büyük hacimli, ek bilgi ile daha fazla miktarda veri üretir. Bununla birlikte, böyle bir veri kütlesini harmanlamak, sadece otomatik, hızlı, akıllı ve güvenilir bir şekilde işlendikleri takdirde bir anlam ifade eder. Bir ölçüm değeri belirtilen toleranslar dahilinde değilse, bir hata oluşur. Daha fazla durumda, grafiklerin biçimi, hata nedenleri hakkında bilgi sağlayabilir ve sonuç olarak bunlar hedefe yönelik verimli yanıtlar verebilir. Bununla birlikte Oerlikon Suni Elyaflı Lifler segmenti için Dijital Dönüşüm Müdürü Jörg Huthmacher şunları söylüyor: “Grafiklerin analizi şu anda elle gerçekleştiriliyor, bu da çok zaman alıcı. Bu nedenle, kapsamlı veri analizi ve üretim optimizasyonu, prensipte manuel araçlarla mümkün değildir. ”

‘Amacımız sizin başarınızdır’

Bu veriler şimdi nasıl hassas bir şekilde işlenebilir? Burada, makine öğrenimi gibi yeni teknolojiler, bugüne kadar kilitlenmiş olan fırsatları ortaya çıkarmaktadır. Jörg Huthmacher, “Gelecekte en son dijital çözümümüz – buna“ yapay zeka üretimi ”veya kısaca“ AIM4DTY ”diyoruz – makine ve sistem çözümlerinin tekstüre edilmesinde yardımcı olacak” dedi. AIM4DTY, trend grafikleri ve bunlara ait hataları kullanarak “eğitilmiş” bir dijital sistemdir. Sonuç, kalite bozulmalarının olası nedenlerini belirleyen dijital bir müşteri hizmetidir. Bu bilgiler müşterilere anında ulaşabilir, bu nedenle çalışanların üretim sırasında kalitesini hemen optimize etmelerine olanak tanır. En çeşitli üretim verilerinin bağlanmasıyla yeni bilgiler elde edilir. Bu, sadece üretim sürecinin sürekli optimizasyonuna izin vermez, aynı zamanda üstün iplik kalitesi, daha yüksek işlem güvenilirliği ve geliştirilmiş sistem verimliliği için tahmini bakımın artık bir gerçeklik olmasını sağlar.