Sentetik İpliklerin Yabancı Madde Algılama İhtiyacı Yok! Yoksa Var Mı?

YarnMaster ZENIT +’in yeni OffColor algılama özelliği sayesinde bobinlerin yoğun iş gücü ve dolayısıyla pahalı görsel denetimleri artık ortadan kalkıyor.

Sentetik elyafların eğrilmesi için gerekli hammadde, kimyasal tesislerde iyi kontrol edilen işlemlerden geçerek oluşmaktadır. Bu sebepledir ki yabancı madde ile kirlenme çok nadiren ortaya çıkar. Bununla birlikte, polyester gibi sentetik iplikler farklı parlaklığa sahip farklı elyaf özelliklerine sahip olabilir. Karışık iplikler, üretim zinciri boyunca birçok süreçlerde kusurlara yol açabilir. Bugün bile bu pahalı hataların görsel denetimi hala uzun zaman ve yoğun ilgi gerektirir. Endonezyalı PT. Superbtex şirketi, bu sorunun üstesinden gelmek ve daha basit ve verimli bir çözüm elde edebilmek için Loepfe ile işbirliği yaptı. Bu iki şirketin işbirliği daha şimdiden etkileyici sonuçlar ortaya koydu.

Farklı elyaflar farklı parlaklıklar

1974 yılında kurulan Endonezya merkezli tekstil şirketi PT. Superbtex Group, Batı Java eyaletinde bulunan dört tesis işletmektedir. Firmanın en büyük iplikhanesinde 54.000 iğ ile birlikte 500 personel yer almaktadır. Şirket, Ne 10 – 60  aralığında polyester iplik üretmektedir. Düzenli üretimi, Ne 20, 25, 30 ve 40 no’lu iplik numaralarından oluşmaktadır. Üretimin önemli bir kısmı hem dokuma hem de örme uygulamaları için yerel pazara ulaştırılırken, üretimin yaklaşık % 15’i de ihraç edilmektedir. PT. Superbtex değer zinciri boyunca tüm süreçleri her zaman geliştirmeye çalışıyor. Şirket, daha iyi bir kârlılığa ulaşmak için optimal kalite ve daha yüksek verimlilik üzerine odaklandı.

PT. Superbtex Grup İplik Fabrikası Sorumlusu Sendjaja Halim: “İplikhanemizde çok farklı polyester elyaf kullanıyoruz. Kullandığımız elyaflar tipik olarak Mat, Yarı-Donuk, Parlak ve Süper Parlak, niteliklerine sahiptir ve hepsi farklı bir parlaklığa sahiptir. ”dedi. Eğrilmiş ipliğe bakıldığında fark pek görülmeyebilir. Alternatif olarak bobinlerin görsel denetimini yönlendirmek için denetleme,  ultraviyole ışıkla aydınlatılarak gerçekleştirilebilir. Ancak o zaman bile, farkı görmek zor olabilmektedir. Denetleme işlemi sarım işleminden sonra yapılırsa ve yanlış iplik, koninin iç kısmına yakınsa, hata, ultraviyole ışığı altında bile zor görünür. Bununla birlikte görsel inceleme yoğun emek gerektirmektedir ve bu nedenle pahalıdır. Karışık iplikler, örneğin boyama sırasında ve üretim zinciri boyunca aşağıdaki süreçlerde kusurlara yol açabilir. Özellikle dokumada, yanlış iplik, çözgü ipliği olarak kullanıldığında çok uzun hatalar meydana gelebilir. Yanlış olarak kullanılan tek bir iplikli bobin, müşteri tarafından pahalı şikayetlere yol açabilir.

Yeni özellik ile yabancı maddeleri temizleme

Polyester iplik eğirirken, iplik temizleyicileri çoğu durumda sadece işlemle ilgili iplik hatalarını ortadan kaldırmak, tüylülük ve kusurları izlemek ve uygun iplik sayısını sağlamak için kullanılır. Hammadde, iyi kontrol edilen bir kaynaktan (kimyasal süreç) oluştuğunda, polyester eğirmesinde genellikle yabancı madde tespitine gerek yoktur. Bununla birlikte, yukarıda açıklanan farklı parlaklık problemi, İplik temizleyici YarnMaster ZENIT + ‘ın OffColor özelliği kurularak çözülebilir.  YarnMaster ZENIT + ‘in yeni işlevleri, mélange ipliklerinde çok küçük renk değişimlerinin tespiti ve ortadan kaldırılması için geliştirilmiştir. Sarma işlemi sırasında biraz farklı renklere sahip bobinler, karıştırıldığında veya farklı renkteki elyafların, elyaf karışımı belirli bir uzunlukta değiştiğinde ortaya çıkabilirler.

Polyester iplik eğirmede ve sarımda kullanılan farklı elyaf özelliklerinin parlaklığı değiştirdiği için ve üretimde kullanılan farklı miktarlarda matlaştırma maddeleri nedeniyle Loepfe, PT Superbtex İplik Fabrikası ‘nda YarnMaster ZENIT + ‘in yeni işlevlerini test etme fikrini ortaya koydu.

Şirketin en büyük iplik fabrikasında Loepfe tarafından kapsamlı testler yapıldı. Bir Savio Eco Pulsar sarım makinesi, OffColor özelliği de dahil olmak üzere yeni YarnMaster ZENIT + ile donatıldı. Test çalışmaları iki tip Ne 40 polyester ipliği ile yapıldı: süper parlak ve yarı mat. OffColor algılamasının optimum performansına ulaşmak için çeşitli ayarlar test edilmiştir. Bu özel durumda gözlemin, kısa vadeli etkilerin eşitlenmesini sağlamak için nispeten uzun tutulması gerekmektedir. Ayarlanan alarm, limitini tetikledikten sonra sarım pozisyonu bloke edilir. Sarım mili, alarm onaylandıktan sonra arızalı bobini çıkarır. Operatör daha sonra bobini kaldırabilir ve bobin devam eder.

Testler sırasında yanlış bobinler bilerek takıldı. Sendjaja Halim, ümit verici sonuçları şöyle yorumladı: “Tüm bobinlerin yanlış parlaklıklarını tespit edebildik.”

Kazançlı sonuçlar

Polyester ipliklerde yeni OffColor algılamasının kullanılması, Endonezya’da PT. Superbtex İplik Fabrikası’nda kapsamlı bir şekilde test edildi. Sarma işleminde % 100 yanlış bobinlerin tespiti, farklı parlaklıktaki iplikler açısından mükemmel sonuçlar garanti edebilir. Loepfe’nin YarnMaster ZENIT +’in yeni OffColor algılama özelliği sayesinde bobinlerin yoğun emek ve dolayısıyla pahalı görsel denetimleri artık ortadan kalkıyor. Geçmişte müşteriler polyester eğirmede yabancı madde tespitini kullanmak konusunda şüpheci olsalar da, yeni YarnMaster ZENIT +, kalite güvencesinde çok avantajlı olduklarını kanıtlıyor.

İşlevsellik: OffColor algılama

Yeni OffColor algılama özelliği, YarnMaster ZENIT + ‘ın ayrılmaz bir parçası olan F-Sensörü’nü kullanır. Arızaları tespit etmek için, sensör ipliği birkaç yönden aydınlatır. Özel bir algoritma, ışığın yansıması ve iletilmesinden kaynaklanan sinyalleri bir parlaklık farkına dönüştürür. Böylece referans iplik renginin parlaklığıdır. Taban rengine bağlı olarak, temizleyici, ipliğin temel parlaklığına uyum sağlar ve böylece renk değişimlerini ve parlaklık farklılıklarını algılayabilir. Sakıncalı bir parlaklık arızası durumunda, etkilenen arızanın uzunluğunu daha net bir şekilde izler ve sadece tespit durdurma sınırına ulaşıldığında keser. Çeşitli parametreleri ayarlayarak kullanıcı, optimum toleransları seçebilir. Loepfe, OffColor özelliğini ekleyerek, eğiricinin giderek artan gereksinimlerine dayanan çözümler geliştirdiğini ve başarılı bir şekilde yeni bir referans noktası oluşturduğunu kanıtladı. Bu özellik ile YarnMaster ZENIT +, uygulama yelpazesinde daha da çok yönlü hale geldi.