Sürdürülebilir Bir Terbiye Endüstrisi için İsviçre İnovasyonları

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği üyeleri, terbiye endüstrisinin çevresel ayak izlerini nasıl en aza indiriyor ?

Antik çağlardan beri, insanlar hem kişisel görünüşlerini hem de içinde yaşadıkları dünyayı geliştirmek için renkten yararlanıyorlar. Boyalı ve baskılı tekstiller, yüzyıllar boyunca gelişen büyük küresel renklendirme endüstrisinin en önemli örneğidir. Bununla birlikte, birçok terbiye prosesinin gerektirdiği büyük miktarda su ve enerji tüketimi ve bazı kimyasalların toksisitesi, çevrecilere ve daha geniş bir kamuoyuna yayılarak ciddi bir endişe yaratmıştır. Bu endişelere yanıt vermeye çalışan İsviçre Tekstil Makineleri Birliği içinde barındırdığı şirketler ile beraber eko-sorumlu inovasyonun katalizörü haline gelmiştir.

Yeşil teknoloji denim boyama

İmalattaki yıkama süreçleri, çözücüler ve boyalar, danışmanlık şirketi McKinsey tarafından hazırlanan “Fashion of 2020´ raporuna” göre endüstriyel su kirliliğinin beşte birini oluşturmaktadır. Bu, tekstil markalarının yanı sıra politikacılara yönelik acil eylem çağrılarının yapılmasına neden olan önemli bir kanıttır.

Ancak İsviçre terbiye makine şirketlerinin böyle bir uyandırma çağrısına ihtiyacı olmadığı görülüyor. Yıllardır bu şirketlerin birçoğu, aktif bir gereklilik olarak, çevre dostu olan inovasyonları aktif olarak geliştiriyor ve başlatıyor. Tehlikeli kimyasallar olmadan çalışan boyama prosesine bir örnek ITMA 2019 sırasında verildi. ITMA 2019’da yeşil teknolojiyi benimseyen denim boyama, Sedo Engineering’in fuarda tanıtılan İsviçre yeniliği Smart-Indigo ™ ile gerçek oldu. Bu gelişmenin altında yatan inovasyon, indigoyu azaltmak için elektrokimyasal işlemi sadece elektrik kullanarak sanayileştirme yeteneğiydi. Boyarmadde, mevcut yöntemlerden önemli ölçüde daha az kaynak tüketen bir elektrokimyasal işlemle üretilebiliyor. Bu yöntem sadece indigo pigmentleri, kostik soda, su ve elektrik kullanıyor. Tam otomatik bir sistemde, temiz boya üretilebiliyor, ölçülebiliyor ve doğrudan boya banyosuna beslenebiliyor. Smart-Indigo ™, kot pantolonlar için de denim boyamanın en sürdürülebilir yollarından biridir.

Çelişki olmadan ekolojik karlılık

Günümüzde terbiye endüstrisi, işletmelerin kârlı bir şekilde faaliyet göstermesini sağlamanın yanı sıra ekolojik gereksinimlerini de karşılayan makineler talep etmektedir. Santex Rimar Grubu’nun Santex markası altında oluşturduğu ESC’nin (Enerji Tasarrufu Odası) kurulmasının arkasındaki motivasyon da buydu. Santashrink kurutucudan çıkan egzoz havasını yeniden kullanarak ESC, aynı ısıtma enerjisinden üretim kapasitesini %15 ila 17 oranında artırabiliyor. Düşük rezidüel çekme, yumuşak el hissi ve yüzey parlaklığı için düşük enerji kullanımında maksimum performans, Santex makinelerinin hedefini oluşturuyor. Özel açık geniş kumaş yüzey işleme sistemleri, 1,5 yılda yatırım getirisi vaadiyle birlikte, sürdürülebilir üretim ve düşük CO2 değerleri için her zaman enerji tasarrufu seçenekleri sunuyor.

Su tasarrufuna iki yaklaşım

Jakob Muller’de en kaliteli teknik parametreler, inovatif çabalarında çevre dostu üretim gerekliliği ile el ele devam ediyor. Örneğin şirketin yeni yıkama modülü, daha az enerji ve su tüketimi ile geliştirilmiş yıkama sonuçları sayesinde ürün ve çevre ihtiyaçlarını karşılayabiiyor. Herhangi bir boyama işleminin mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş su kullanması şirket için önemlidir. Jakob Muller AG Frick, Global Satış ve Pazarlama Başkanı Christian Lerch konu ile ilgili olarak, “Su kullanımı, boyamada en kritik kaynaktır. Gelişmiş ve daha az gelişmiş pazarlar, yenilikçi tedarikçilere daha önce kapatılmış pazarlarda yeni fırsatlar sunan bu zorlukla yüzleşmek zorunda kalıyor ”diyor.

Açık genişlikte terbiye ekipman uzmanı Benninger şirketi ise, yıkama sürecindeki kirlilik seviyelerini ölçerek en son gelişmelerinden birinde önemli bir çevre sorununu ele aldı. Bir sensör aracılığı ile kirletici seviye otomatik olarak ölçülüyor. Böylece yıkama bölmesine sadece gerekli miktarda su kullanılıyor. Bu durum hem suyun hem de enerjinin minimum kullanımını ve yıkama sonucunun yüksek tekrarlanabilirliğini sağlıyor. Bu, Benninger’in ısı, atık su ve kimyasal sızıntı için geri kazanım süreçleri sunan kaynak tasarrufu teknolojisine yatırım yapma taahhüdünün bir parçasıdır.

Sürdürülebilirlik testi

Laboratuar ve test cihazları ile özelleştirilmiş üretim makineleri üreten Mathis, boyama ve kaplama sektörlerinde güçlü bir uzmanlığa sahiptir. Şirket, spor ve eğlence gibi uygulamalarda hem performans hem de dayanıklılık ile ilgili kalite güvencesinin önemini müşterilerine hissettirmektedir. Aynı derecede hayati önemde ise, müşteri memnuniyetinde anahtar bir unsur olarak ürün sürdürülebilirliğinin etkili bir şekilde test edilmesidir.

Tekstil boyama ve terbiye, kimyasal olarak en yoğun endüstrilerden biridir. Bu, İsviçre makine üreticileri tarafından önemle üzerinde durulan bir gerçektir. Benninger Grup CEO’su Beat Meienberger’in dediği gibi: “Kaynak yönetimine çok yatırım yaptık ve ekipmanımız bu sektörü daha sürdürülebilir hale getirmek için değerli özellikler sunuyor. Çözümler, sofistike teknolojilere dayalı olarak özelleştirilir ve uzun ömür için yüksek kalite gösterir. Sürdürülebilirliği hedeflemek sadece sözde kalmamalı.”

Sürdürülebilir terbiye prosesleri, gezegeni daha yaşanılabilir kılmanın önemli bir çözümüdür. Şirketler, İsviçre Tekstil Makineleri Birliği üyelerinin yenilikçi çözümleriyle sürdürülebilirliği gerçeğe dönüştürebilir. Su ve enerji tüketimini en aza indiren ve tehlikeli çözücülerin zorluğunu aşan gelişmelerle İsviçre teknolojisi değişime hazır olduğunu kanıtlıyor.