Tam Zamanında Tepki ve Eylem: Başarınız İçin Dijitalleştirilmiş Çevresel Çözümler

Monforts’un Denim Satış Direktörü ve Ürün Yönetimi Müdürü Hans Wroblowski, Endüstri 4.0 ile tekstil üretimini bir adım öne taşıyabilmek için bazı faydalı tedbirler geliştirdiklerini açıkladı.

Hans Wroblowski, A.Monforts’un kuruluş yılı 1884’den bu yana geçen sürede firmanın tekstil mühendisliği ve makine imalatındaki evrimini şu şekilde anlattı:

“Şu anda 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan, zamanımızın en büyük meydan okumasıyla karşı karşıyayız. Tekstil mühendisliği ve makine imalatındaki gelişmelerimiz mekanik, buhar ve su gücü ile çalışan teknolojilerden başlayıp, ilk seri üretim hatlarına, elektronik sürücülere ve Ramözler  gibi yüksek  modüler makinelere ulaştı. Uzmanlıklarımızın şu anki durumu, öncelikle teleservis yöntemi ile internet üzerinden veri aktarımı , depolama ve tam otomasyon kavramlarını içeriyor.

Şuanda gerçekten tam  bir dijital çağı yaşmaktayız,etrafımız akıllı teknoloji ve daimi çevrimiçi çözümlerle sarılmış durumda.

Çevrimiçi finans ve alışveriş yoluyla en kısa tedarik ve teslimat sürelerini elde etmek için uluslararası bağlantılı işletmelerin optimizasyonu ve küresel üretim planlamasına yönelik iş modelleri ile birlikte uzman sistemler geliştirildi.

MEYDAN OKUMALAR

Tekstil üreticileri bu duruma nasıl karşılık vermeliler?

Monforts, kuruluşundan bu yana benimsediği açık misyonuyla her zaman müşteriye yönelik adımlar attı.Firma müşterilerinin tekstil endüstrisinde karşı karşıya kaldığı temel zorluklara cevap vermelerine yardımcı olmak için kullandığı teknolojinin dijitalleşmesine yatırım yapmaya da devam ediyor. Sektörde karşılaşılan zorluklar kısır bir talep ve beklenti çemberi meydana getirebiliyor. Bunlardan bazıları;

  • Parçalanmış süreç zincirleri.
  • Farklı zaman ve üretim ölçekleri.
  • Eksik iletişim standart arabirimleri.
  • Küçük kar marjları.

Düşük kâr marjları ve düşük gelirler, tekstil üreticilerinin tasarruf edilebilecek her kuruş için nihayetinde mücadele ettikleri anlamına gelir. Bu, yeni tekstil makinelerine yatırım yapma konusunda bir isteksizliğe yol açabilir, ancak üreticilerin gerçek anlamda en yeni teknolojilerini sunabilecekleri katma değer araştırması yapmaları gerekmektedir. Dijital liderlik dönemi, dijital liderliği ele almak isteyen üreticilerden yeni yapıları ve yeni düşünce biçimleri oluşturmalarını talep ediyor.

En yeni teknolojilerin sağlayabileceği temel faydalar şunlardır:

  • Enerji kaynaklarının maliyetinde bir azalma.
  • Makine üretim maliyetlerinde bir azalma.
  • İşlem operatörlerinin paylaşımı.
  • Makinenin kapalı kalma süresinde bir azalma.
  • Optimize edilmiş üretim planlaması

Yatırımın hızlı bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak hedefler şunlardır:

  • Daha yüksek üretkenlik.
  • Daha yüksek makine kullanılabilirliği.
  • Verimliliği arttırmak.

Endüstride en kıymetli şey zamandır ve bizden beklenen ‘tam zamanında tepki ve eylem’

Bunu sağlayabilecek en yeni makinalar şunları içermelidir.

  • Makinelere kolay ve güvenli bağlantı ile uzaktan servis.
  • Kolay bakım ve servis yönetimi.
  • Yedek parça desteği ve doğrudan makinede bir yedek parça mağaza sistemi.
  • Makine koşullarının gelişmiş bir şekilde izlenmesi ve görselleştirilmesi.

Enerji ve kaynak tasarrufu

Tekstil endüstrisi, üretimin hemen hemen tüm aşamalarında büyük miktarlarda enerji ve kaynak tüketir.Özellikle terbiye sürecinde büyük çapta su, kimyasal ve ısıl enerji  kullanılır. Ancak bu kaynakların önemli bir kısmı, hassas besleme, izleme ve kontrol olmazsa boşa harcanabilir.

Özellikle ısıl enerjinin optimize edilmiş kullanımı, şu anda tekstil endüstrisinin gündemindeki bir konu olup, kullanıcılara büyük bir potansiyel sunmaktadır.

 

Kaynak tasarrufu sağlamaya yarayan en yeni Monforts teknolojileri şunlardır:

  • “Matex Eco Applicator” ünitesi ,fularlı apre uygulamalarına bir alternatiftir.Özellikle ıslağa ıslak uygumalarda minimum miktarda apre çözeltisi kullanır.Bu sayede, yol gösterici konsepti ile % 40’a varan kimyasal ve enerji tasarrufu için gerekli sonuç odaklı uygulamalar yapılır.
  • “Monfortex Eco Line” çektirme teknolojisi sayesin de de, geleneksel fular/silindir kurutucu çözümlerine kıyasla % 40’a varan oranda enerji tasarrufu sağlanır.
  • Çift yönlü süper gerdime-esnetme sistemi sayesinde denim kumaşlara tek bir işlemde muamele edilir ve bu sayede işlem süresi kısaltılarak enerji tasarrufu sağlanır.

Başarılı dijitalleşme adımları

Tekstil 4.0 stratejisini izlemeyi tercih eden şirketler, dijitalleştirmeye giden yola şu üç faydalı adımı atarak başlayabilirler:

  • Her şeye bir isim verin. Tüm ürünler, setler ve üretim materyalleri için bir barkodla ve dolayısıyla benzersiz bir adla açık bir kimlik tanımlanmalıdır. Ayrıca, ürünlerin ve değer zincirinin dijitalleşmesi ve bağlanması sadece açık bir tanımlamayla mümkün olabilir.
  • Ölçme, kayıt, ölçme. Tüm işlemle ilgili bilgileri sensörleri kullanarak ölçün. Sensörleri üretim hattı boyunca çoklu ölçüm noktalarına monte edin. Ölçüm verilerinin kullanmak şirketlerin işlem süresini ve makine yeteneğini geliştirmelerine olanak tanır.
  • Veri analizi. Açıkça belirlenen ürünlerin dijital özelliklerini, üretim malzemelerini ve bunların imalatla ilgili işlem verilerini birleştirin. Ayrıca, üretim zincirindeki farklı veri makinelerini birbirlerine bağlayarak veri tabanı oluşturun. Bağlantıyı sağlamak için verileri, önceden ayarlanmış tarif veri bilgi sistemi ile birleştirin. Analiz edebilmek için gerekli iletişim ve IT altyapılarını oluşturun.

Qualitex 800 ile yeni ufuklar

Monforts Qualitex 800 dijital çözümünün, en yeni mekanik çözüm makineleri Eco Applicator veya Eco Line gibi mekanik çözümlerle bütünleştirilmesi, daha çok üretkenlik sağlayan ürün yelpazesinin verimli bir şekilde uygulanmasının temelini oluşturabilir.

Qualitex 800 arayüz yazılımının, operatörlere daha fazla güvenilirlik, daha hızlı erişim gibi birçok avantaj sağlar ve aynı zamanda en son sürüm gösterge panosu işlevlerini kullanarak, çalışma durumlarında bireysel adaptasyon ile kolay kullanım özelliğine sahiptir.Monforts Qualitex 800 kapsamlı çözüm verisine daha hızlı erişim sağlayıp geliştirilmiş makine kabiliyeti sağlar.

Hedef odaklı entegre dijital internet tabanlı Cloud çözümü sayesinde, söz konusu tedarikçinin ve müşteriye ait verilere her zaman erişilebilir çevrimiçi bilgi servisinden yararlanılmasını sağlayarak yukarıda bahsedildiği gibi tam zamanında tepki ve eylem gerçekleştirilebilir.

Özet

Tekstil 4.0 ve Nesnelerin İnternet’inden kaynaklanan önemli fırsatlar ancak intranet ve internetin verimli kurumsal yönetimi sayesinde ve gelecekteki en önemli araçların geliştirilmesi ve yüksek yatırımlarla sağlanabilir.

Bununla birlikte, bu geçişin gerektirdiği çeşitli zorluklar  hafife alınmamalıdır.

Üretkenlik, verimlilik ve kullanılabilirlik ile ilgili faydaların ana kaynakları henüz tedarikçi ve üretici arasında tanımlanmamıştır.

Kuşkusuz iyi tanımlanmış bir proseste seri olarak yürütülen, halihazırda kullanımda olan, son derece optimize edilmiş tekstil işlemleri bulunmaktadır. Bunlar gelecekte daha da iyileştirilecek ve yeni üretim yaklaşımları için rotayı oluşturacaklardır.