Trützschler geri dönüşüm ormanına ışık tutuyor

Geri dönüşüm ormanına ışık tutuyoruz

İleri dönüşüm, geri dönüşüm,  ve daha iyi ham madde kullanımı, tekstil endüstrisindeki farklı sürdürülebilirlik çabaları için yalnızca birkaç terimdir. Konu karmaşıktır ve birçok farklı özelliğe sahip olabilir.

Bir yandan, ikinci yaşam döngüsünde yünlü kumaşların ve hatta halıların yapılabileceği hammadde PET şişeler, yani eski tek yönlü su şişeleri var. Dünün moda ürünleri, yani kullanılmış tekstiller de aranan bir hammadde haline gelebilir ve iplik üretiminde rol oynayabilir. Diğer bir geri dönüşüm seçeneği, optimize edilmiş hammadde kullanımı alanına aittir: Gelişmiş makine teknolojileri sayesinde, günümüzde yüksek kaliteli iplikler üretim atığından veya hatta teleften üretilmektedir.
Modası geçmiş pantolonlar en popüler moda eşyası mı oluyor?
Ne yazık ki, tekstil geri dönüşümü o kadar basit değil. Sadece Almanya’da her yıl bir milyon tondan fazla eski giysi toplanıyor. Ancak bu devasa malzeme dağının ham madde olarak kullanılmadan önce ayrılması, sınıflandırılması ve işlenmesi gerekiyor. Bir kısmı kullanılmış giysi olarak pazarlanmaktadır. Diğer bir parça ham madde olarak kullanılır ve örneğin temizlik bezi, arabalarda yalıtım malzemesi ve hatta banknot yapmak için işlenir. Ve çok büyük bir kısmının, başlangıçtaki kalitesinin düşük olması nedeniyle yakma fırınında kalması bekleniyor.
En basit geri dönüşüm yolu: Geleceği olan su şişesi
Kimyasal ve mekanik geri dönüşüm süreçleri arasında temel bir ayrım yapılır. Polyester granül’ün PET şişelerden geri kazanımı kimyasal tarafa tahsis edilmiştir. Şişeler, daha sonra polimerleri çözünen pullar halinde parçalanır. Bu çözünmüş polimerler, yeni liflerin veya doğrudan yeni bir ağın üretildiği eğirme kütlesini temsil eder.
Trützschler Man-Made Fibers, bu işlem için, doğrudan PET pullarından BCF iplikleri (Hacimli Sürekli Filamentler) olarak adlandırılan yüksek kaliteli halı ipliklerinin üretilmesi için bir hat sunuyor. İşlemin üç aşaması vardır ve eritme R-PET (PET şişelerden geri dönüştürülmüş polietilen tereftalat), düze yoluyla çok filamanlı bir ipliğin eğrilmesi ve ardından çekme ve tekstüre etme işlemlerinden oluşur. Tekstüre etme, filament’in kalıcı olarak kıvrılması anlamına gelir.

Bununla birlikte, kısa ştapelli lif iplikleri (Trützschler Spinning) veya tülbentler (Trützschler Nonwovens) için lifler de hedef olabilir. Trützschler kurulum konseptleri için, polyester elyafın ikincil bir hammaddeden mi yoksa işlenmemiş bir hammaddeden mi gelmesi fark etmez. Tamamen kimyasal bir bakış açısına göre, elyafın hangi hammaddeye dayandığı izlenemez.

Mekanik geri dönüşüm
Geri dönüşüm işlemlerinin zorluk derecesi her zaman (ikincil) hammaddelerin başlangıç kalitesine bağlıdır. Örneğin, harmanlanmış kumaşlar, kullanılmış giysi lifi malzemelerinin geri dönüşümünde temel bir sorunu temsil etmektedir – çünkü kullanılmış tekstil pazarında ayıklama doğruluğu çok azdır: Pamuk, viskon, polyester, ipek, poliamid, poliakrilonitril, yün, keten ve diğer malzemeler tek bir kumaşta karıştırılmalıdır. Öte yandan, ikincil hammaddeler de türe göre sınıflandırılabilir: Doğrudan iplikhanede üretilen atıklar veya telefler mükemmel kalitededir ve mükemmel bir şekilde geri dönüştürülebilir.

Yeni bir başlangıca giden yol
İkincil ham madde ne kadar geç elde edilirse, geri dönüşüm süreci o kadar karmaşık hale gelir. Eğirme hazırlığından kaynaklanan atıklar nispeten iyi işlenebilir. Bunun bir örneği, özellikle yüksek kaliteli iplikler söz konusu olduğunda istenmeyen telefler, yani taranmış lifler ve nepsler dir. Malzeme harman hallaç dairesinden ve tarakların üzerinden çoktan geçtiği için yüksek kaliteli “atık” dır. Bu, örneğin banknotlarda veya hijyen ürünlerinde kullanılan veya ipliğin kendisi haline getirilen geri dönüştürülebilir bir ham maddedir.

 

 

Üretim atığı örneği: Harman hallaç atığı

 

 

 

Harman hallaç ve taraklama atıkları gibi üretim atıklarından iyi liflerin payını geri kazanmak ve bunu eğirme hazırlık sürecine yeniden dahil etmek de mümkündür. Atık Temizleyici CL-R ile özellikle yoğun temizlemeye sahip ayrı bir Trützschler atık geri dönüşüm hattı, açma derecesini arttırır ve en son iyi elyaflara kadar geri dönüşümü sağlar.

Kullanılmış tekstiller, elde edilen ham maddenin bir iplik fabrikasında ipliğe dönüştürülebilmesi için birçok ara adım gerektirir. Trützschler makinelerinde çalıştırılmadan önce, malzeme tekrar tek bir elyaf haline gelmeden önce ayrıştırılmalı ve kesilmelidir. Sonuç, açılmış ve ayrılmış ikincil liflerden yapılmış balyalar olup, bunlar daha sonra eğirme hazırlığına tekrar beslenebilir.

 

 

Rejenere ürün örneği: Yırtık kottan lifler

 

 

 

% 100 geri dönüştürülmüş elyaftan yapılan balyalar, basitleştirilmiş bir Trützschler eğirme açma hattı üzerinden işlenebilir. Tekstilde işlenmeden önce temizlenmiş olduklarından, liflerin ek yoğun temizliğine artık gerek yoktur. Geri dönüştürülmüş elyaf ve ham pamuk veya sentetik elyaf karışımlarını işlerken, bir T-BLEND hattının kullanılması tavsiye edilir. Bu, en yüksek üretim seviyelerinde bile istenen karışım oranının doğruluğunu garanti edebilir. Hazırlama sürecinde çok fazla lif kaybını önlemek için, geri dönüştürülmüş lifler artık ayrı bir yoğun ön temizleme işlemine tabi tutulmaz, ancak daha sonra ham maddeyle karıştırılır.

 

Trützschler Atık Geri Dönüşüm Hattı, örneğin harman hallaç veya tarak telefinin ön temizliği için.

 

 

Bu ikincil ham madde balyaları sadece iplik üretmek için değil, aynı zamanda Trützschler Nonwovens hatlarında taranmış nonwovenlar için de kullanılır. Burada uygulanan klasik yöntem suyla dolaştırma dır. İki bileşenli liflerin eklenmesinden sonra ısıyla yapıştırma ve kimyasal bağlama da mümkündür.

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm: Bir trendden daha fazlası
Tekstil sektörü sürdürülebilirliği gündeme getirdi. Çabalar çevre ve kaynak korumasına, kimyasalların ikame edilmesine, sürdürülebilir liflerin teşvik edilmesine ve insancıl çalışma koşullarına odaklanır. Ancak, yetiştirmeden geri dönüşüme veya bertaraf etmeye kadar, bu hedeflere ulaşmak için çeşitli yaklaşımlar vardır.

Önde gelen tekstil makine üreticilerinden biri olarak Trützschler bu sorumluluğu üstleniyor. Makinelerimizi tasarlarken, sadece dünden beri değil, kısaltılmış süreçlere, optimize edilmiş ham madde kullanımına, dayanıklı makine bileşenlerine ve geri dönüşüm sürecini önemli ölçüde iyileştiren makinelere dikkat ediyoruz. Müşterilerimizle birlikte sürdürülebilir bir tekstil üretim zincirine katkıda bulunabiliriz.