Türk Tekstil Makinecileri Dünya Pazarında

Türkiye’nin tekstil makine sanayisinde birleştirici ve geliştirici bir güç ünvanına sahip Temsad, faaliyetleriyle Türk Tekstil Makine Sanayi’nde vazgeçilmez bir yol haline geldi. Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı Adil Nalbant, Türkiye’nin tekstil makine sektörüne yönelik merak edilen sorularını dergimiz aracılığı ile okuyucularımızla paylaştı.

Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Derneğimiz üyeleri tekstil makinecileri, tekstil makine yedek parçacıları ve tekstil kimyasalcılarından oluşmaktadır. 1998 yılında kurulmuş olan derneğimizin 2018 itibariyle mevcut 190 üyesi bulunmaktadır. Türk tekstil makine sektörüne hizmet vermek amacıyla 20 yıl önce kurulan Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD), faaliyetine başladığı ilk andan itibaren, bir yandan sektörün tanıtımını gerçekleştirirken, diğer yandan da gelişimine katkı sağlamaktadır.

Yurtiçinde tekstil makine üreticilerimizi her platformda temsil etmekte ve desteklemekteyiz. Devlet kurumları ve diğer destekleyici kurumlar nezdinde sektörümüzün talepleri ve problemleri doğrultusunda politikalar geliştirilmesine ve yürütülmesine yardımcı olmaktayız. Yönetim kurulu üyelerimiz TOBB, İTO, İSO ve MAİB gibi kuruluşlarda etkin bir şekilde görev almaktadırlar. Bu vesile ile de tekstil makine üreticilerimiz hemen her platformda temsil edilmektedir.

Sektörün yurtiçinde desteklenmesi ile beraber yurtdışında da 18 yabancı tekstil derneği ile işbirliği anlaşmamız çerçevesinde faaliyetlerimiz devam etmektedir. (ABD, Güney Amerika ülkeleri, Bangladeş, Pakistan, İran, Hindistan, Mısır, Çin gibi). Üyelerimizin yeni bölgelere açılmasında, mevcut pazarlarında etkinliklerinin daha da artmasında yardımcı olmaktayız.

Türk makineleri ve makinecilerini tanıtmak için ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

 Sektörümüzün yurtiçi ve yurtdışı tanıtımı için 2 ayrı kulvarda çalışmalar yürütmekteyiz.  Yurtiçinde sektörümüz üreticilerinin hitap ettiği tekstil üreticisi firmalarla ilişkilerini kuvvetlendirmek amacıyla işbirliği çalışmalarımız her geçen gün artmaktadır.

Bu bağlamda geçen yıl Moda Hazır Giyim Federasyonu ile yaptığımız işbirliği ile bunun güzel bir örneğini ortaya koymuş olduk. Bu işbirliği çerçevesinde tekstil üreticilerinin ihtiyacı olan her türlü yerli makine ve yedek parçalarının tanıtılması için güzel bir birliktelik elde edilmiş oldu. Ayrıca yine geçtiğimiz günlerde Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği ile de bir işbirliği protokolü yaparak, tekstil terbiye sektörünün ihtiyacı olan her türlü modernizasyonu ve yeni makine teminini sağlamak için üyelerimizle birlikte yerli tekstil makinelerinin avantajlarını anlatma fırsatı yakalamış olduk.  Bu işbirlikleri çerçevesinde tekstil sektörünün yurtdışından yüksek fiyatlara ithal ettiği makine ve yedek parçalarına karşılık yerli ve milli üreticilerimizin daha iyi kalitede ve fiyat avantajında olan ürünlerini tanıtma fırsatı bulunmuş oldu.

Bununla birlikte yurtdışında sektörümüzün hedef bölgeleri olan Bangladeş, Hindistan, Vietnam, Pakistan, Mısır, İran ve Özbekistan gibi ülkelerde gerek fuarlar ile gerekse de workshop çalışmaları ile üreticilerimizin makine ve yedek parçalarının tanıtılmasına katkı sağlamaktayız. Özellikle 18 ülkede tekstil kurumları ile yaptığımız işbirlikleri, üreticilerimizin yurt dışındaki tanınırlıklarını ve pazar paylarındaki gücünü arttırmaya fayda sağlamaktadır.

 Yerli üretime verdiğiniz önemi düşünürsek bunun için derneğinizin yürüttüğü teşvik ve faaliyetler nelerdir?

Tanıtım faaliyetlerimiz ile ilgili yöneltilen soruda ifade edildiği gibi yerli ürünlerin tekstil sektörüne duyurulması ve tanıtılması için yaptığımız işbirliklerine oldukça önem vermekteyiz. Bunun önemli iki örneğini Moda Hazır Giyim Federasyonu ve Tekstil Terbiye Sanayicileri

Derneği ile yaptığımız işbirlikleri ile ortaya koymuş olduk. Bu işbirlikleri çerçevesinde tekstil üreticilerimizin fabrikalarını gezerek, ihtiyacı olan her türlü teknik ve mekanik desteği üyelerimiz ile birlikte sağlamaya çalışmaktayız.

Bunun yanı sıra yerli makine kullanımlarında alımların kolaylaştırılması için gerek Eximbank gerekse de Kosgeb ile teşvik süreçleri takip edilmektedir. Gerek imalat için gerekse imal edilen makinenin yurtiçi kullanıcısına ulaşımı için gerekli finansman desteğinin sağlanması hususundaki girişimlerimiz her platformda dile getirilmektedir. Ayrıca yurtiçinde üretimi söz konusu olan makine ve yedek parçaların yurtdışından ithali konusunda da Ticaret Bakanlığı’nın korumacı önlemlerini daha da geliştirmesi yönündeki tavsiye ve girişimlerimiz de devam etmektedir.

Türk tekstil makineleri sektörünün şu anki durumu ve geleceği hakkında düşünceleriniz nedir?

Türk tekstil makinelerinde özellikle terbiye makinelerinde dünyada çok iyi durumdayız. Boya terbiye makineleri ihracatımız ithalatımızdan 2.5 kat daha fazladır. Ayrıca dünyanın birçok bölgesinde anahtar teslim boyahaneler kurabilme kapasitesine de sahip üreticilerimiz mevcut.

Bunun yanı sıra dokuma ve iplik makineleri sektörümüzün en yoğun ithalatı söz konusu olan makineleridir. Bunun lehimize dönüşebilmesi için iyi bir planlama ile bu tür makinelerde yerlileştirme çalışmaları yapılmalıdır.

Sektörümüz her yıl ortalama %20 oranında büyümektedir. Mevcut pazarlardaki etkinliğini arttırmasının yanında yeni pazarlara da açılarak ihracatımızı her yıl arttırmaktayız. Bununla birlikte ithalatımız 2018 yılsonu itibariyle 1.7 milyar $ civarında olacağı tahmin edilmektedir. Bunun için yerli makine kullanımının özendirilmesi ve tanıtılması için üzerimize düşen vazifeyi yapmamız durumunda, bu ithalat tutarının önümüzdeki yıllarda düşmesini ümit etmekteyiz.

 TEMSAD 2023 hedeflerini gerçekleştirmek konusunda neler yapıyor?

 İhracat hedefimiz olan 1 milyar $ seviyesini inşallah 2023 yılında yakalamış olacağımıza inanıyoruz. Çünkü son 10 yıldaki ihracat artışımız her yıl ortalama %20 olarak gerçekleşmektedir. 2018 yılsonu itibariyle de ihracatımızın 750 milyon $ civarında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Bu artış trendine göre 2023’ te 1 milyar $ ihracat hedefimizi yakalamış olacağız.

Bu konuda üyelerimizin ihracat gayretli çalışmaları yoğun bir şekilde devam ederken, ithalat kalemlerini olabildiğince azaltarak sektörümüz cari dengesini pozitife çevirmek için gerekli politikaları diğer kurumların da desteği ile hayata geçirmek istiyoruz.

 Türkiye makinecilerinin global pazardaki konumu nedir?

Dünya tekstil makineleri pazarının ihracat hacmi, 25 milyar dolar ile 28 milyar dolar arasındadır. Bunun da en büyük alıcıları Çin, ABD ve Hindistan’dır. Türkiye her yıl 2 milyar dolara yakın bir  tutarda tekstil makinesi alımı yapan bir ülke olarak, bu pazarda önemli bir yer tutmaktadır

 Türk tekstil makineleri ihracatı şu anda ne durumda? En çok hangi alanlarda ihracat yapılıyor?

 2017 yılsonu itibariyle 605 milyon $’ lık bir ihracatımız söz konusudur. Şuan ki ilk 10 aylık ihracat verilerine baktığımız zaman da 2018 yılı ihracatımızı 750 milyon $ civarında tamamlayacağımızı tahmin etmekteyiz. İhracatımızın yaklaşık %70’ni boya terbiye makineleri oluşturmaktadır. Sektörümüzün en çok ihracat gerçekleştirdiği önemli ülkeler sırasıyla; Almanya, Fransa, Bangladeş, Mısır, İran, Özbekistan gibi ülkelerdir.

 Endüstri 4.0 gelişmeleri için Türk makineciler ve TEMSAD ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?

 Endüstri devrimlerinin 1.sinin tekstil makinelerindeki evrilmeyle başladığını görüyoruz. Ancak tekstil makineleri üretiminde ve teknoloji seviyesinin yükseltilmesinde gerekli gayreti her kurum gerekli ölçüde gösteremiyorsa, endüstri 4.0’ı konuşmak biraz zor olacaktır.

Kaynaklarımızı doğru yönlendirerek, makine sanayicimizin teknolojik dönüşümünde desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için her alanda kaliteli bir ikliminin oluşturulması gerekmektedir. Bunun içerisinde nitelikli insan kaynağının olması, ar-ge’ ye yeterli bütçenin ayrılması vs. gibi konular önem arz etmektedir. Kendi potansiyelimizi değerlendiremediğimiz sürece aynı otomotivde olduğu gibi fason üretim merkezi olmaya devam ederiz. Her yıl milyarlarca dolarlık makine ithal etmeye de devam ederiz.

Kendi teknolojimizi kurmadığımız sürece bu sektörde söz sahibi olmamıza, kendi markalarımızı geliştirmemize imkan yoktur.

 TEMSAD olarak Türk tekstil makineleri sektörünün 2018 yılı değerlendirmesini alabilir miyiz?  

2018 yılı eylül sonu itibariyle Türk Tekstil Makine ve Aksesuar Üreticileri olarak 488 milyon dolar ihracat yaparak geçen seneye (2017 Eylül ayında 408 milyon dolar) göre %19,6’lık bir büyüme yakalamış durumdayız.  2018 yılsonu itibariyle ihracatımızın 750 milyon dolar, ithalatımızın ise döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak 1.7 milyar dolar olacağını tahmin etmekteyiz. 2018 yılı içerisinde Nisan ayında ITM 2018 fuarını gerçekleştirdik. Üyelerimizin memnun ayrıldıkları bu fuar, yurtdışı ziyaretçilerimiz açısından da oldukça verimli olmuştur.

ITM 2018 Fuarı, 110’u TEMSAD üyemiz olmak üzere Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerinden katılımcı firmaların iştiraki ile oldukça başarılı geçmiştir. Fuarın son günü, üyemiz olan 110 firmaya yaptığımız anket sonuçlarına göre fuarın memnuniyet oranı %95 olarak tespit edilmiştir.

Temsad’ın işbirliği anlaşması yaptığı 18 yabancı tekstil derneğinden üst düzey misafirlerimiz de ITM için geldiler. 60’ın üzerinde yabancı misafirlerimiz Hindistan, Mısır, Özbekistan, İran ve ABD’ den katılım sağlamışlardır. Ayrıca Fuarın açılış yemeğinde TEMSAD ile Özbekistan Tekstil Derneği arasında işbirliği anlaşması da imzalanmıştır.

Bununla birlikte sektörümüzün 2018 yılı içerisinde başarılı çalışmaları olmuştur. Bunlardan bir tanesi Canlar Mekatronik’ in İtalyan tekstil makine devlerinden Brazzoli ‘yi satın alması olayıdır. Ayrıca diğer üyelerimizin de hem yurt içinde hem de yurtdışında sektörümüz makinelerinin rekabet gücünü her geçen gün arttırdığını gözlemlemekteyiz.

Kur şokunu yaşadığımız Ağustos ayına kadar, 2018 yılı tekstil makine ithalatımız %80’ lere varan oranlarda artış göstermişti. Son birkaç aydır kurdaki artış ile bu rakam %50’lere kadar azalmış durumdadır. Bu yıl özellikle dokuma ve iplik makinelerinde ithalatımız %70 oranında artmıştır. En iyi olduğumuz tekstil terbiye makinelerinde de geçtiğimiz yıla oranla 2018 yılında %60’ a varan bir ithalat söz konusu olmuştur.

Bunun yanı sıra ihracatımız istikrarlı ve sürekli olarak artmaktadır. Her yıl ortalama %20’lerde olan ihracat artışımız, 2018 yılı itibariyle de en az %20’lik bir ihracat artışı beklemekteyiz.

 TEMSAD’ ın 2019 yılı hedefleri ve beklentileri hakkında neler söyleye bilirsiniz?

Dört yılda bir gerçekleşen ve 20-26 Haziran 2019 tarihlerinde İspanya’ da gerçekleşecek olan ITMA Fuarı’na 156 Türk firmasıyla katılım sağlayacağız. Toplamda sırasıyla İtalya, Çin, Almanya ve Hindistan’ nın ardından katılımcı firma sayısı itibariyle 5. sıradayız (Toplamda 47 farklı ülkeden katılımcısı mevcut).  Bu 156 katılımcının 110 tanesi Temsad üyemizdir.

ITMA’da yerli tekstil makinelerimizin tanıtımını en iyi şekilde yaparak, ülkemizi diğer organizasyonlarda olduğu gibi temsil edeceğiz. Ayrıca Bangladeş pazarına en yoğun katılım sağlayacağımız yıl da 2019 yılıdır. Ocak ayındaki DTG 2019 fuarı ile pazardaki etkinliğimiz daha da artacaktır. Sektörümüzün önemli ve yükselmeye devam eden pazarlarından Özbekistan ve Mısır’ da üyelerimizin katılımı ile bir workshop çalışması yapmayı da planlamaktayız.

Sektörümüz yurt dışında her geçen yıl daha da büyümekte ve yeni pazarlara açılmaktadır. Biz de 18 farklı ülkenin tekstil kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliği anlaşmaları çerçevesine yenilerini ekleyerek ve yeni ülkelerde yeni çalışmalar yaparak yerli tekstil makinelerimizi dünyanın her yerinde daha da tanınır hale getireceğiz.

Yurtdışında pazar payını her geçen yıl arttıran üreticilerimizin aynı başarıyı yurt içinde de sağlayarak ithalatın önemli ölçüde önüne geçmeyi amaçlamaktayız. Bunun için geçtiğimiz yıl Moda Hazır Giyim Federasyonu ile bu yıl da Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği ile yaptığımız işbirliği anlaşmaları ile yerli tekstil makine üreticilerimizle tekstil sektörünü bir araya getirmeye devam edeceğiz. Yerli makine kullanımının önünü açmak için elimizden gelen bütün gayreti göstermekteyiz.