UCMTF’den ITMA Değerlendirmeleri

Fransız Tekstil Makinaları Üreticileri Birliği (UCMTF) Başkanı Bruno Ameline, “ITMA Barselona, süregelen siparişleri sonuçlandırmak ve yeni siparişleri almak için oldukça etkili bir fuar.”

Fransız Tekstil Makinaları Üreticileri Birliği, geçtiğimiz Haziran ayında yapılan ITMA 2019 ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada ITMA’dan sonra eğilimlerin daha belirgin olduğu vurgulandı. Fransız Tekstil Makinaları Üreticileri Birliği (UCMTF) Başkanı Bruno Ameline, ITMA 2019 hakkında yaptığı açıklamalarda; “Barselona, süregelen siparişleri sonuçlandırmak ve yeni siparişleri almak için oldukça verimli bir kent. Barselona’daki ITMA başarılı bir edisyon; global ekonomik büyümeye olumsuz etki eden ve vergi-ticaret alanlarında ABD-Çin arasında devam eden görüşmeler, şimdiye kadar ulaşılan hedefin üzeninde olabilirdi, kısa dönemli ilerlemeden daha önemli sayılabilir, tartışmanın yapılacağı bir mekan, en yüksek seviyede, işletmelerin geleceği müşteri/uzun vadeli partnerler aracılığıyla, endüstrimiz şekillendiren başlıca trendlerin analiz edilebildiği bir kent.” ifadelerini kullandı.

Eko-Sorumluluk

Ameline, yaptığı açıklamalara şu şekilde devam etti: “Ana trend eko-sorumluluk talebidir ve bu doğrudan müşteriden gelmektedir. Eylül 2019’da yayınlanan bir çalışma, Fransız Moda Enstitüsü tarafından, 5000 Avrupalı ve Amerikalı tüketici konsepti eko-sorumluluk moda beklentileri ve öne çıkan taleplerini ortaya koymuştur. Ana materyal, natural ya da ekolojik çevreye uyumlu olmalıdır. Geri dönüşümlü ürünler kabul edilebilir, üretim prosesi en azından kısmen yerel olmalıdır. Detaydan kaçan nokta, yeterli ürün tedariğidir. Öte yandan, sorumluluklarının bilincine varmalarından dolayı ve müşterilerden gelen baskılar nedeniyle çok sayıda üretici ve perakende satıcısı ihtiyaç duyulandan daha fazlasını yapma noktasında birleşmelidir, bütün hissedarlara ve gezegenimizin geleceğine yönelik bir bağlılık anlaşılmadır.”

Enerjiden tasarruf etmenin en etkili yollarından birinin, bir makinede kullanılabilen herhangi bir hız eksikliğini gidermek, enerji tasarrufu sağlamak için ve üretim sürecinin kalitesini arttırmak için yakın döngü kontrol sistemiyle çalışan servo motorların adapte edilmesi olduğunun altının çizildiği açıklamada örnek olarak, NSC SCHLUMBERGER verildi. “NSC SCHLUMBERGER, tekstil makinelerinde yün ve yün benzeri uzun elyaf liflerin işlenmesi işlevini yerine getiren global uzman iştirak, ERA penye makinasını çoklu servo motor tahrikli bir tasarımda tanıtmıştır. GC zincir solungası servo motorların işlevini yerine getirdiği ek eksenlerden faydalanmaktadır ve bu uygulama ana kontrol ekranında daha fazla ayar opsiyonu sunmaktadır. Bütün değinilen servo motor araçları, tekstil kalitesini arttıran standard dişli kutularına göre daha yalın ayar seçenekleri sunmaktadır.” denilen açıklama şöyle devam ediyor: “Bunun yanında, bu yeni araçlar ve teknoloji çıktıların her makine üzerinde kaydedilmesini Üretim Uygulama Sistemi aracılığıyla gerçekleştiren makineler arasında data değişimini desteklemektedir, Ethernet bağlantısı aracılığıyla herhangi bir arıza durumunda makinelere uzaktan bağlantı sağlamaktadır.”

Endüstri 4.0

İkinci trend olarak Endüstri 4.0’ın ön plana çıktığının vurgulandığı açıklamada, Endüstri 4.0’ın daha fazla sensör gerektiren bir trend olduğu söyleniyor. “FIL CONTROL aracılığıyla iplik sensörlerinde ve iplik kesicisinde 30 yıllık deneyimiyle sunulmaktadır.” denilen açıklama şu ifadelerle sürüyor:

“Fil Control Ar-Ge ekibinin 5 yıllık ilerlemesinden sonra, ring iplik eğirme pazarı şimdi Hareket Yaratıcı Sensör uygulamasına hazır. Firma, yüksek talebe karşılık büyük memnuniyet duymaktadır; MRS-P hız sensörü ring iplik eğirme makineleri için izleme, kontrol ve iplik üreticilerinin üretiminin optimize edilmesi için daha iyi kaliteyi daha düşük fiyata sağlanmaktadır. Lastik ve halı ipliği bükümleri için geliştirilen yeni hareket ipliği gerginlik sensörü homojen çıkış sinyal sensörleri ile güvenilir bir ürün için uzun yıllar araştıran birçok iplik üreticisini çekti. Bu kanıtlanmış kalite, FIL CONTROL firmasının çoklu sözleşmeler imzalamasını sağlamıştır.”

“Halı ipliği işleminde dünya lideri SUPERBA, uygulama alanını genişletti. Yeni SUPERBA B403 otomatik sarıcı, gerçek bir teknolojik atılım gerçekleştirdi.” İfadelerinini yer aldığı açıklama şöyle devam ediyor: “Yalın iğ motorizasyon aracıyla, pozisyon başına tek bir gerilim sensörü ile sabit tansiyonlu sarma işlemine olanak verilir, her iplik pozisyonu için benzersiz bir kalite kontrolünün yanı sıra çok doğru bobbin uzunluk ölçüsüne olanak tanınır. Sarım kalitesi açısından bu uygulama yeni fırsatlar açar. Bulut bilgi işlem yoluyla VANDEWIELE TEXCONNECT denetim sistemine bağlantı sağlanır, B403, Fabrika 4.0 konseptinin bir parçasıdır. Tahmini bakım desteği ve iplik israfını azaltmak için iplik gerilimi üzerinde ulaşılabilir anlık data sağlar; üreticilerin en kaliteli halıları en ekonomik şekilde yapmalarını sağlar. Yeni çok katmanlı sıcak hava ısı ayar hattı DHS3’e gelince, eşsiz düzgünsüzlük seviyesi ve ipliğe özgü oldukça homojen bir sabitleme sağlanır. Bu yeni hat iyi bilinen basınçlı doymuş buhar sıcaklığına tamamlayıcı bir işlem olan TVP3 hattı, halı üreticisinin farklı tipteki elyaflar, enerji tasarrufu yüksek ve daha az yer kaplayan için yeni özellikler keşfetmesine olanak verir.”

Kesin Rakamlar

ALLIANCE MACHINES tarafından müşterilerine, yıllık tasarruflarını (su, enerji, kimyasallar) doğru olarak tahmin etmek için bir yazılım sunulduğundan bahsedilen açıklama şöyle devam ediyor: “Boyama ve terbiye makine üreticisi, çeşitli ileri teknoloji boyama ve apreleme araçları sayesinde, özellikle ROTORA kiriş döner boyama makinası üzerinde monte edilen entegre kurutma cihazına, yeni süreçler geliştirmek ve yenilikçi çözümler sunmak için yaratıcılığını göstermiştir. Müşteriler ayrıca 3D lensli sanal gerçeklik sistemi sayesinde makinaların içinde derinden araştırma yapma olanağını takdir ettiler.”

“Apreleme ve non-woven fabrikaları için, DOLLFUS-MULLER ITMA Barcelona fuarında örme finisaj için geliştirilmiş sıkıştırma keçesini ana yeniliklerle birlikte ilerletmiştir. Sıkıştırma keçesi kalitesi, pürüzsüz yüzeyi sayesinde kumaşlara özel bir özen gösterir, mükemmel rehberlik ve en iyi sıkıştırma oranı ayrıcalıklı keçe dizaynı ile bağlantılıdır. ITMA’da şirket kanıtlanmış dayanıklı sanfor keçelerini sundu. Ayrıca, Dollfus & Muller dayanıklı kurutma kayışlarını sergiledi ve transfer baskı keçesini tanıttı. Pürüzsüz bir yüzeye sahip baskı keçesi güçlü bir keçedir.” denilen açıklama, geri dönüşüm konusunda da şu ifadelere yer veriyor:

Geri Dönüşüm

“Tüketicilerden tekstil atıklarının ve tüketim sonrası malların geri dönüşümü beklenmektedir. Bu bir ana eğilimdir. ITMA 2019’da Laroche, çok önemli sayıda ziyaretçi fuarda ağırladı; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya arasında dağılan bir katılım. En büyük sürpriz Rusya ve komşu ülkelerden gelen alışılmışın dışında ziyaretçi sayılarıydı.

Laroche, geliştirilmiş web tekdüzelik ve ağırlık aralığına sahip bir Airlay tipi ‘Flexiloft 2600’ sergiledi, her türlü elyaf üzerinde çalışabilir (sentetik, doğal, geri dönüştürülmüş), elyaf karışımları ve katı parçacıklar (köpük cipsleri, plastikler, ağaç yongaları). Bu yenilik, akıllı ürünlerin geri dönüştürülebilir kaynaklardan atıklardan elde edilmesini sağlar ya da kulanım dışı bırakılmasına neden olur. Ayrıca, makine tipi yırtılma ‘JUMBO 2000’ modeli yüksek kapasitede her türlü tekstil atığının geri dönüşümü, post-tüketici giyimleri ve halı atıkları dâhil, için sergilendi. Tekstil atık geri dönüşüm teknolojilerinde ana oyuncu olarak,  Laroche daha fazla geri dönüşüm için post-tüketici atıkları (giyim, şilte, halı) tüketiminde güçlü bir trend görmektedir;  endüstriyel atık geri dönüşümü sıcak kalırken giderek daha fazla geri dönüşüm için güçlü bir trend görüyor. Geri dönüşüm teknolojilerinde uzun bir deneyim ve donanımlı bir teknik merkez; yalnızca geri dönüşüm makineleriyle, ayrıca yenilikçi kılmak için Airlay nonwoven hatları ile uyumlu ürünler, rekabete hazırdır.”

Küreselleşme

“ITMA 2019, bir kez daha SPOOLEX faaliyetleri için önemli bir olaydı. Yedi gün süren fuar boyunca çok ilginç projelerle birlikte yüzlerce kontak ile buluşma sağlandı.” diyen UCMTF açıklaması şu ifadelerle sürüyor: “Yeni kontaklar özellikle Avrupa, Hindistan, Türkiye ve Orta Asya’dan sağlandı. Yoğun ilgi; Calemard’ın kompakt kesme makineleri için, özellikle dilme ve sarım gibi kalitenin kullanıldığı uygulamalarda, sonuca ulaşmak zordur. DeCoup+ yer aldığı bölümde, geniş ultrasonik kesim cihazı çeşitliliğiyle birçok temas sağladı. El yapımı uygulamalar veya mevcut makinelerdeki uygulamalar için, ultrasonik teknolojisi ziyaretçilerin ilgisini çekti çünkü bu teknoloji sentetik tekstillerinde herhangi bir köşesinde kolay ve hızlı, temiz, yumuşak ve güçlü hareket sağlar. Roll Concept, teknik makaralar bölümü, endüstriyel çeşitlilikte düşük ataletli silindir ile çalışmaktadır.”

Dijitalleşme

Dijital devrimin tüm tekstil firmalarının pazarlarının gelişen beklentilerini karşılayabilmeleri için harika bir fırsat olduğunun altının çizildiği açıklamada esneklik, izlenebilirlik, etik, çevre ve dayanıklılık vurgusu yapılarak şu sözler sarf edildi: “SCHAEFFER PRODUCTIQUE, özel olarak tasarlanan tekstil endüstrisine bağımlı yeni dijital çözümlerini tanıttı. Bir tekstil işini yönetme çözümüne SolinWAI adı verilir. Yapay zekayı, iş akışlarını ve doğal bağlantıyı Ecoltex 2.0 ile birleştirir (eBIZ 4.0 Avrupa standardına göre). SolinWAI’nin yeni avantajları açık olarak kristalleştirildi; gelişmiş müşteri deneyimi ve memnuniyeti, verimlilik, izlenebilirlik, yalın zihniyet, sürekli iyileştirme vb. Doğrudan üretim birimlerinden veri entegrasyonuna bir örnek; FYBERmes (bir NSC. SCHLUMBERGER çözümü) aracılığıyla sunuldu, SOLINWAI’nin bir firmanın dijital altyapısına olan küresel yaklaşımı. Gerçek zamanlı sanallaştırılmış veri entegrasyonu, Endüstri 4.0’ın kuruluş ayağıdır.”