Yatırım Kararlarında Hayati Bir Faktör: İşletme Maliyetleri

Uster Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Sivakumar Narayanan, tekstil fabrikalarının acil kazançlardan daha fazlasını hesaplamaları gerektiğini söylüyor. 

Piyasa talepleri düşük olduğunda, tekstil fabrikalarının birçok hassas seçeneği içine alan bir dengeleme işlemi gerçekleştirmeleri gerekiyor. Sermayenin plana göre yerleştirilmesi ve personel seviyelerinin yönetimi, sadece mevcut karlılık için değil, aynı zamanda uzun vadeli iş başarısı için de kritik öneme sahiptir. İşler zorlaştığında, müşteriler özellikle para için kalite ve değer konusunda daha talepkar hale geliyor ve pazarları tedarikçiler için daha rekabetçi hale getiriyor.

Bu gibi zamanlarda, yatırım kararları kilit kriter olarak kalite iyileştirmeye odaklanma eğiliminde olabilir. Ancak çoğu zaman, anlık kazançlar için algılanan faydaların dar bir aralığına kapılmak yeterli cazibeye sahip olabiliyor: teknoloji yükseltmeleri, ekstra özellikler ve tabii ki sermaye maliyetleri / indirimler. Satın alma seçenekleri, bu ayrıntılarda ortaya çıkabilir ve açıkça tanımlanmış kalite avantajlarının daha geniş görüşünü ve devam eden operasyonel maliyetlerin hayati yönünü göz ardı edebilir.

İplik hataları: maliyeti hesaplama

Yeni iplik temizleme ekipmanına potansiyel yatırımların yapılması durumunda çarpıcı bir örnek ortaya çıkabilir. Burada, pratik hesaplamalar, 500 konumlu tipik bir sarım kurulumunun 10 yıllık bir süre içinde 3,5 milyon ABD dolarının üzerinde işletme maliyeti üretebileceğini gösteriyor. Bu, kalite denetimi yeterince kontrol edilmediğinde kabul edilemez iplik hataları ve bobin değişiklikleri nedeniyle gerekli olan ek zamanların maliyetine dayanan ihtiyatlı tahmindir.

İplik temizleyicilerine yapılan sermaye harcaması, toplam kullanım ömrü harcamasının sadece küçük bir kısmına denk gelmektedir. Bu da ilk sermaye yatırımının işletme maliyetleri ile gölgelenebileceği anlamına gelir. Aslında, ihtiyatlı seçimler yapmak, iplik türüne, kalitesine ve üretim koşullarına bağlı olarak işletmenin bu süre zarfında bir milyon dolara kadar tasarruf etmesine neden olabiliyor.

Tabii ki, zor bir ticaret ortamında, özellikle mevcut bir sorun için hızlı bir çözüm vaat eden bir ürün güncellemesi olduğunda, ilk yatırım maliyeti açısından belirgin bir pazarlık yapmak çok kolaydır. Tüm yatırımcılar, bu kısa vadeli çözüme yönelmezler ve ekipmanlarını kullanmaya başladıklarında çoğu zaman hoş olmayan sürprizlere sahip olurlar.

Yatırımlar: büyük resim

Kârlı bir yatırım (genel bir ilke olarak) her zaman “daha büyük resmin” bir parçası olarak operasyonel maliyetlere ve tasarruf fırsatlarına odaklanmalıdır.İlk sermaye maliyetinde oldukça küçük farkların ne olacağına çok fazla odaklanmak yerine, yatırımlarda rakip seçenekler arasındaki operasyonel maliyetlerdeki farklılıklar hesaba katılmalıdır.

Karar vericiler operasyonel maliyetleri ve sermaye harcamalarını yeni bir yatırımın tamamen farklı iki yönü olarak değerlendirmelidir. Operasyonel harcamaların doğru değerlendirilmesi daha yakından bakmayı gerektiriyor. Tasarrufları hesaplamak için işletme maliyetlerinin gerçek itici güçlerini bulmak ve ürün yaşam döngüsünü hesaba katmak önemlidir. Bu, günümüzün zor pazar ortamında son derece önemlidir ancak daha iyi zamanlarda bile daha az öneme sahip olmayacaktır.