Lansets :Uzun Süredir Kullanılan Mükemmel Bir Cihaz

Bukle havlı makina üzerinde lanset

Lansetler veya ölçü şeritleri, sabit bir hav yüksekliğini garanti etmek için yüz yüze halı dokuma tezgahlarında kullanılan ince metal şeritlerdir. Bu şeritler, yüz yüze tezgâhlarda kullanılmadan önce, zaten bukle havlı dokuma tezgahlarında (Brüksel halıları) kullanılıyorlardı.

Bu gibi tezgahlarda, bir lanset üzerinde duran bir yalancı atkı üzerinde bukle yığınları oluşur. Genellikle yalancı atkı daha sonra çıkarılır.

Dokuma bukle yığınının bu şekli 1894’te Almanya’daki Dülken’den Müllers & Spindler tarafından icat edilmiştir. Bir lanset yerine yalancı atkıyı desteklemek için bağlayıcı bir çözgü ipliği kullanılmıştır.

1904 yılında, metal lansetlerin kullanımı, Chemnitz, Almanya’dan Wilhelm Förster’in patentinde anlatılmıştır.

DE 175 757 (1904) sayılı patentte gösterilen Lanset

Yirminci yüzyılın başlarında çelik icat edilmeden önce, ince metal şeritlere yuvarlanabilen ince metal (piyano) tel kullanılmıştır. Ayrıca kedi bağırsağı (on yıl sonra hala tenis raketleri üzerinde kullanılan) gibi diğer materyaller de kullanılmıştır. Bu, 1934’te İngiltere’den Harvey ve Harvey’nin bir patentinde hala bahsedilmektedir.

Daha yüksek bukleler oluşturmak için, bazen birkaç teller üst üste yığılmıştır. Bunun iyi bir örneği 1904’te Paul Girard’ın Fransız patentinde gösterilmiştir.

Üst üste yığılmış üç çelik telden oluşan bukle hav (patent FR 425 646)

İnce yassı çelik şeritlerden yapılan lansetler sadece Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaygınlaşmıştır. Bu çeşit lanset bugüne kadar kullanılmaktadır. Örneğin 1932 yılında New York’lu Erkes & Krehbiel tarafından kullanılmıştır.

Önceki “modern” lansetler (patent US 1 854 181).

Çelik kalitesindeki bu iyileştirme ile lansetler ayrıca yüz yüze bir halı tezgahında kullanıma uygun hale geldi. Böyle bir tezgah üzerindeki lansetlerin kullanılması, sabit bir hav yüksekliğini garanti eder.

Yüz yüze halı tezgahında lanset

Lansetler kullanılmadan, hav ipliği, üst ve alt halının bir araya getirilmesine ve eşit olmayan bir hav yüksekliğine sahip olma eğilimindedir. Lansetlerin kullanılamadığı 3-rapier tezgahlarda (Lansetin orta rapierin yolunda olması gerekir) bu yaygın bir sorundur. Bu, halının yüzeyinin kesilmesiyle düzeltilebilir, ancak bu, ne kadar kesme gerektiğine bağlı olarak,% 10’a varan bir hav yüksekliği kaybına yol açar.

Yüz yüze bir halı tezgahında lanset kullanımını gösteren en eski patent, 1904’te Émile Parmentier veya Tourcoing’e aittir, ancak 1930’a kadar yaygın bir uygulama haline gelememiştir.

Yüz yüze bir tezgah üzerinde ilk lansetler (T) (patent FR 345 961) (1904)

1928’de, Connecticut’lı Henry Howard, iki yalancı atkı kullanarak, yüz yüze bukle hav dokumak için yüz yüze bir tezgah üzerinde lanset kullanır.

Lansetleri kullanarak yüz yüze bukle hav (patent US 1 691 194) (1928)

Bazen bir kesik hav etkisi yaratmak için iki lanset bile kullanıldı. Bu tezgahlarda, lansetler sadece ilmekler oluşturmaya hizmet eder ve sabit bir hav yüksekliğini temin etmek için tasarlanmamıştır. Böyle bir sistem 1928’de Fransa’da Vanoutryve & Renaux tarafından patentlenmiştir.

İki lanset kullanarak bir yüz-yüz dokuma tezgahında kesik hav yüksekliği (patent FR 669 122) (1928)

Her ne kadar lansetler hav  yüksekliğini sabit tutmak için harika bir iş çıkarsa da, bazı  dezavantajları da vardır. İnce olmasına rağmen (tipik olarak 0.3-0.5 mm), tarak dişlerinde boşluklar vardır. 500 sıklık / m’lik bir tarak yoğunluğuna sahip bir tezgahta, tarak sıklığı sadece 2mm’dir, bu yüzden 0.3mm bile sayılır. Lansetler hav iplikleri gücülerinin hareketlerini engellerler.

Lanset ve gücüler, yandan görünüm

Bu sorunu çözmek için çeşitli çözümler patentlenmiştir. En yaygın çözüm, gücülerin bulunduğu yerde, lansetlerde bir girinti yaratmasıdır. Bu, hav ipliği gücüleri  için ekstra alan bırakır.

Kademeli lansetler, yandan görünüm
Gömme Lancets, önden görünüm

Çok düşük hav  yükseklikleri (3-6mm) için, gücüler aynı sonuca vererek lansetlerin altında ve üzerinde de konumlandırılabilir.

Bu kadar düşük havlı dokuma halıları kesinlikle lanset gerektirir. Hav ipliği gerginliğindeki en ufak bir değişiklik, üst ve alt halının birlikte çekilmesini neden olur ve hav bıçağı, halının sırtını da keser.

Düşük lansetler: Gücüler, lansetlerin altında ve üstünde konumlanmıştır.

Bu çözüm (düşük lansetlerin altında ve üstünde konumlandırılmış gücüler) düşük hav için Stäubli ALPHA 500 tezgahlarında kullanılır. LX2493 Jakarlı makine ile, dokumacılar, orta pozisyondaki hav ipliği gücülerini, benzersiz Schönherr düşük lansetlerin üstünde veya altında olacak şekilde ayarlayabilirler.

Hav yapan gücülerin dışındaki diğer hav gücüleri, lansetler tarafından engellenmez. Bu çözüm, minimum kesme kaybı ve mükemmel düzgün yüzeyler için, sürekli hav yüksekliği ve dokumada (sanki lansetsiz gibi) maksimum özgürlük sağlar.