KARL MAYER’den Tekstil Devresi

KARL MAYER, kurulu çözgü örme teknolojisi ile son derece yenilikçi E-Tekstil ürünleri üretiyor.

Tekstiller ısıtma, soğutma ve aydınlatma için kullanılabilir. Kalp atış hızını ölçebilir, ayrıca yokuşlardaki toprak erozyonunu izleyebilir ve hatta elektriksel olarak iletken oldukları sürece, alan yansıtıcıları olarak kullanılmak üzere uzaya fırlatılabilir.

Çözgülü örme tekstillerin elektriksel iletkenliği, KARL MAYER’in kapsamlı araştırma, geliştirme çalışmalarına konu oluyor. “Tekstil devresi” başlıklı bu projede, ve jakarsız olarak kullanılan çok telli raşel makineleri, üretim sırasında doğrudan iletkenliğe tekstil iplik jakar tesislilerini dahil etmek için kullanılıyor. İlk sonuçlar, tekstil kullanımı için kullanılan uzaktan kumanda da dahil olmak üzere neler elde edilebileceğini gösterdi. Bu doğrultuda, hem Orijinal kontrol aracı ve hem üretim ilkeleri, Santa Clara’daki IDTechEx Show’da ve Kasım 2018’de düzenlenen Aachen-Dresden-Denkendorf Uluslararası Tekstil Konferansı’nda başarıyla gösterildi.

Elektriksel desen iletkenlik sağlıyor

Neredeyse sınırsız tasarım yelpazesine sahip elektriksel olarak iletken yapılar çok kesitli raf makinelerinde üretilebiliyor. Bu, KARL MAYER’in, özel elyaf yerleştirme ilkeleri doğrultusunda hazırladığı, ipliklerin ayrı ayrı ve gerektiği gibi yerleştirilebildiği inovatif kordonlu çubuk sistemi kullanılarak yapılan çoklu desenleme sayesinde mümkün. Zemin, çok çeşitli farklı tasarımlarla üretilebilip, makinenin türüne bağlı olarak jakar desenleri de işlenebiliyor.

Geniş tasarım özgürlüğü sunmanın yanı sıra, çözgü örgüsü, elektriksel olarak iletken tekstiller üretirken de maksimum verimlilik sağlıyor. Ayrıca, tekstil ürünlerinin yumuşaklık, rahatlık, esneklik ve nefes alabilirlik gibi tipik performans özellikleri tamamen korunuyor.

Sorunsuz üretim

Bu yenilikçi çözgülü örme e-tekstillerin işlevsel merkezinde ELITEX® gibi metal içeren filamentler bulunmaktadır. KARL MAYER’in tekstil Ürünü Geliştiricisi olan Sophia Krinner, yaşadığı tecrübeleri şu şekilde aktarıyor: “Çok katmanlı raşel makinelerinde gümüş kaplı poliamid, çok kolay bir şekilde işlenebiliyor.”Krinner’in sonraki birkaç aşamadaki amacı, serideki üretime uyacak şekilde makine üzerindeki dizileri optimize etmekmiş. Tekstil mühendisi olan Krinner, yüksek lisans derecesinde fonksiyonel ipliklerin işlenmesini inceledi ve ELITEX®’in yanı sıra, diğer ince, yalıtkan metal filamentlerin çözgü örgüsü ve Shieldex® ve Agsis ™ gibi metalize iplikler ile de iyi sonuçlar elde etti. İletken ipliklerin esnekliği ve çapı mutlaka genel olarak makine göstergesine ve temel kumaşın özelliklerine uyacak şekilde uyumlu hale getirilmelidir.