Oerlikon Techtextil Frankfurt’ta Geleceğin Malzemelerini Tanıtacak

Oerlikon, polyester, polipropilen ve Co.’dan yapma kimyasal elyaf uygulamalarını ve bu alanda neler yapılacağını Techtextil’de ziyaretçilerine gösterecek.

Evde, işte, sokakta, gökyüzünde, suda ve hatta uzayda bile teknik tekstiller ve nonwoven kumaşlar şaşırtıcı uygulamaları ile daha yüksek performanslara doğru evriliyor. Çok yönlü ve hafif, ancak bazen de metalden daha güçlü olan geleceğin bu malzemeleri, süper güçlerini kusursuz bir şekilde koordine edilmiş tekstil sistemlerinin etkileşiminden kazanıyor. 14-15 Mayıs tarihleri arasında Frankfurt’ta düzenlenecek olan Techtextil’de Oerlikon, polyester, polipropilen ve Co.’dan yapılan kimyasal elyaf uygulamalarını ve bu alanda neler yapabileceklerini ziyaretçilerine gösterecek. Oerlikon öncelikle ilgili makine ve tesis çözümlerini fuardaki ziyaretçileriyle yapacağı görüşmelerin merkezine odakladığı için bu tarz fuarları, kalıcı ortaklıklar gerçekleştirmek için önemli bir iletişim ağı olarak görüyor.

Alman Araştırma Bakanlığı’na göre, tüm teknik yeniliklerin üçte ikisinden fazlası doğrudan veya dolaylı olarak yeni malzemelere dayanıyor. Muhteşem fonksiyonlara sahip teknolojik ürünler, nefes kesici performans ve daha fazla çevresel fayda için daha gelişmiş bir dünyanın anahtarı olabiliyor ve aynı zamanda malzemelerin özelliklerini ve prosesini iyileştirebiliyor. Bu her şeyden çok tekstiller için önem taşıyor.

Örneğin tek bir polyester iplik, önemsiz görülebilir. Ancak uyluk kalınlığında özel bir örgüye işlenmiş, yüksek dayanımlı ve yüksek modüllü sağlam elyaflar, en derin sularda yüzen yağ platformlarına karşı bile dayanıklılığını koruyabilir. Kilometre uzunluğundaki “Manevra Halatları” 1000 tonun üzerinde kırılma yüküne dayanıyor ve görevini çelikten daha iyi yapabiliyor. Oerlikon Barmag, yıllardır dünya çapındaki müşterilerine özel olarak uyarlanmış endüstriyel ipliklerin (IDY) üretimi için çözümler geliştirmeye devam ediyor. IDY ve Ar-Ge Filament Prosesi Teknoloji Yöneticisi Dr.- Ing. Dipl.-Chem. Roy Dolmans, bununla ilgili, “Bu fuarda müşterilerimize ilham vermek için bir kez daha birçok inovasyonla yer alacağız” dedi.

Güçlü ve hafif kumaşlar sizi hareketli yapar

Araba emniyet kemeri imalatının gösterdiği gibi olağan tekstil ürünler yüksek talepleri karşılayabiliyor. Tüy bırakmayan PET ipliğinden yapılmış özel kumaştan kemerler, çarpışma durumunda araçtaki yolcuları koruyup olası yaralanmaları engelleyebiliyor. Bu yüzden otomotiv dünyasında kimyasal elyaflar vazgeçilmez hale geldi. Alman Tekstil Araştırmaları Kurulu, her arabanın yaklaşık 30 kilo tekstile sahip olduğunu söylüyor. Bunlar, hava yastıklarında, araç tavanlarında, döşemelerde, anahtarlarda, emniyet kemerlerinde veya hortumlarda bulunuyor.

Domans, açıklamalarına şu sözleri ekliyor: “Otomotiv endüstrisinde tekstil kullanımları söz konusu olduğunda düşük maliyetler de söz konusu olabiliyor. Bu sektördeki teknik tekstillerin ekonomik olarak önemli örneklerinden biri HMLS (Yüksek Modüllü Düşük Çekme) ipliklerinden lastik kordon üretimidir. Polyesterden üretilen bu öncüller yırtılmaya karşı oldukça dirençlidir. Ancak yine de yüksek derecede elastik ve aynı zamanda sıcaklık ve boyutsal olarak kararlılık göstermektedir.” Tekstil değer zincirinin tamamında izlenebilirlik konusu ise otomotiv endüstrisinin bir başka arayışlarındandır. Dolmans: “Müşterilerimize yönelik üretim ve proses çözümlerimiz ve kendi DIN ISO sertifikalarımız sayesinde, üretim sürecinde izlenebilirliği her zaman garanti ediyoruz” dedi.

Düz bir kumaşa bükümlü olan endüstriyel iplikler birkaç lastik katman arasına yerleştirilebilir ve bu yolla otomobil lastiklerini yolda dengeler. Teknik iplikler yol yapım aşamalarında da iş görmektedir. Bununla ilgili örnek olarak geotekstiller yol yapımında toprağı sağlamlaştırır ve dengeler. PET elyaftan yapılmış esnek yüzey yapıları, son derece serttir, sürünmeye karşı direnç gösterir ve yıllarca yeraltında kalabilir.

Beşinci yapı malzemesinden üretilen yüksek teknolojili membranlar

Tekstiller uzun zamandan beri inşaat sektörüne girmiştir ve çelik, beton, ahşap ve camın yanında “beşinci yapı malzemesi” olarak giderek daha fazla rol almaya başlamıştır. İnovatif çözümler arasında Varşova ve Kiev’deki futbol stadyumlarının çatıları veya Bangkok’un uluslararası havalimanı için kullanılan özel kaplamalı polyester kumaştan yapılmış yüksek teknolojili membranlar yer alıyor.

Geleceğin yapı malzemeleri de nonwoven kumaşlardır. Dokunmamış tekstil kumaşları, çeşitli üretim prosesleri ve kombinasyon teknikleri temelinde çeşitli özelliklerle donatılabiliyor. Bu kumaşlar, ısıya ve darbelere karşı dayanıklı, nefes alabilir ve aynı zamanda neme, küflenmeye ve sökülmeye karşı dirençlidirler ve inşaat sektöründe çatı kaplama, yalıtım, izolasyon ve drenaj için kullanılırlar. Oerlikon Nonwoven bölümü, ilgili makine ve sistem çözümleri sunmaktadır. Bunların arasında tıp alanında yaygınlaşan nonwoven kumaşlar, cerrahi önlük veya bandajlar için ucuz bir malzeme olarak gerçek bir patlama yaşamaktadır. Çünkü nonwovenlar sıvı veya bakteri bariyeri olarak işlev görürler, buharlaşır, emici kalır ve birbirine yapışmazlar. Nonwoven kumaşların uygulama yelpazesi filtrasyondan, bebek bezlerinden, mendillerden ve peçetelerden, geotekstillere ve keçe halılara kadar uzanır. Oerlikon Nonwoven bu alanlarda önemli firmalar arasında yer almaktadır.

Çok çeşitli tekstil zemin kaplamaları, polipropilen veya polyesterden yapılmış özel dokulu sürekli filament iplikler için özellikle uygundur: Oerlikon Neumag, çok çeşitli özelliklere sahip BCF ipliklerinin üretimi için makine ve tesis çözümleri konusunda uzman olarak kendini kanıtlamıştır.

Çok yönlü nonwovenlar ve akıllı tekstiller

İşlevsel giyim tekstilleri, teknik ipliklerin inovatif uygulamaları için bir uygun bir alanıdır. Bu yeni gelişmelerin yelpazesinin spektrumu, nefes alan eşofmanlardan, nem dalgalanmalarına tepki veren canlı mikrobiyal hücrelere, önceden bilinmeyen fonksiyonları açmak için elektronik ve sensör kullanan akıllı giysilere kadar uzanmaktadır. Akıllı tekstiller ısı, ışık ve elektrik üretebilir, sıcaklık ve hayati fonksiyonları ölçebilir, yaraları iyileştirebilir ve ağrıyı azaltabilir, endüstrileri modernleştirebilir ve araba ve inşaatı daha güvenli veya daha konforlu hale getirebilir.

Gelecekteki bu senaryolar göz önüne alındığında, yarının malzemeleri olan teknik tekstillerin dünya genelinde yükselişe geçmesi çok şaşırtıcı değildir. Londra’daki Future Market Insights pazar araştırmacısı gibi analistler, teknik tekstiller için dünya pazar hacminin 2016 yılında 166 milyar ABD dolarından 2027’de 260 milyar ABD dolarına çıkacağını tahmin ediyor. Bu yükseliş, kesinlikle uzun yıllardır sürekli büyüyen polyester elyaf pazarını da etkileyecektir.

İnsan yapımı elyafların hammadde olarak akıllıca işlenmesi, gelecekteki tekstil inovasyonları için önemli bir temeldir. Oerlikon Manmade segmenti ve Oerlikon Barmag, Oerlikon Neumag ve Oerlikon Nonwoven gibi pazar lideri markalar bu alanın önemli temsilcileri arasında yer alıyor. Bu markaların eriyikten ipliğe, elyaflar ve nonvoven malzemeler için ürettikleri inovatif teknolojileri, yarının malzemelerine daha yüksek performans, verimlilik ve kalite vermek için sözü edilen uygulamaların çoğu için temel oluşturuyor.