Rajby Tekstil Kumaş Üretiminde Gelişmiş Teknolojileri Kullanıyor

Monforts müşterisi Rajby Textiles, Cradle to Cradle (C2C) Platinum Standardı’nı elde eden ilk şirket oldu.

Beluga denim kumaşları, C2C standardının kapsayan her beş kategoride de sürdürülebilirlik skoru elde etti ve bu sonuç bir ürünü hayata geçirmenin mümkün olduğu en zorlu ve en kapsamlı test analizini ve değerlendirmeyi içerdiğini gösteriyor.

Bu bakımdan, Beluga denim kumaşları % 100 GOTS sertifikalı organik pamuğa dayanıyor ve kumaşın üretiminde tehlikeli kimyasallar kullanılmıyor. Aynı zamanda, kumaşın üretiminde kullanılan enerjinin % 100’ü yeşil enerji ile dengelenen, atık su üretilmeyen ve malzeme israfı olmayan kapalı bir döngü sistemini içriyor. Bu şekilde ürün hem geri dönüştürülebilir oluyor hem de biyolojik olarak parçalanabiliyor.

Bu zamana kadar hiçbir şirket, 2005 yılında piyasaya sürülen C2C programındaki on ayrı ürün alanında herhangi bir ürün için Platin derecesini elde edememişti.

Sirküler ekonomi

C2C Sertifikalı Ürün Standardı, dairesel ekonomi yaklaşımı sağlamayı amaçlayan tasarımcılara ve üreticilere sürekli iyileştirme süreci boyunca rehberlik ediyor. Ürünlerin derecelendirildiği beş kalite kategorisi arasında Malzeme Sağlığı, Malzeme Yeniden Toparlanması, Yenilenebilir Enerji ve Karbon Yönetimi, Su Yönetimi ve Sosyal Adalet yer alıyor.

Bir ürün, bu kategorilerin her birinde (Temel, Bronz, Gümüş, Altın veya Platin) başarı seviyesi alıyor ve en düşük başarı seviyesi, ürünün genel notunu temsil ediyor.

Her seviyedeki kriterler, tüm toksik ve tanımlanamayan kimyasalların ortadan kaldırılması beklentisine dayanmaktadır ve kullanımdan sonra besinlere geri dönen ürünler, güvenli ve sürekli bir döngü oluşturur.

Altın

Şimdiye kadar, C2C Sertifikalı Ürün Kaydı, 113’ü Altın standardı olan 612 ayrı ürün listelemektedir.

Rajby, Greenmystery ve Blue Magic denim kumaşları için Altın derecesi elde edebildi ve Pakistan’da bulunan diğer üç Monforts denim şirketi de bugüne kadar Altın derecesine sahip oldular.

Bununla birlikte yeni Beluga denim kumaşları, sirküler denim üretiminde yeni bir zirveyi temsil ediyor. Aktif bisiklet gereksinimini karşılamak için Rajby, Beluga denim kumaşını yalnızca geri alma programları ve bu ürünler için tahmini beklenen bisiklet oranları ile perakendeciler tarafından satılan giyim ürünlerinde kullanmayı taahhüt ediyor. Rajby, We Take It Back programı ile bu ilk sertifikasyon için araştırmaya ve nicelemeye önderlik eden C&A ile işbirliği yaptı ve bu sayede aktif bisiklet hızlarını takip ediyor.

Kumaşlar, çeşitli dokuma yapılarda ağırlık olarak 4oz ila 13oz arasında değişebiliyor.

Gelişmiş teknoloji

10.000 kişilik iş gücüne sahip Karaçi merkezli Rajby Textiles şirketi, aylık 3.2 milyon metre kot ve 1.3 milyon bitmiş giysi üretiyor ve sürdürülebilirlik bu şirketin öncelikleri arasında.

Şirketin gelişmiş teknolojisi, yıkama bölmeleri, padder, atkı düzleştirici, silindir kurutucular, bir tesviye alanı, bir sıkıştırma küçültme ünitesi, keçe kalender, muayene masası ve bir çıkış kombinasyonundan oluşan bir Monforts denim apre serisini içeriyor. İki metre çalışma genişliği ile komple kurulum 42 metre uzunluğa sahiptir.

Rajby’de C2C proje ekibini yöneten Safdar Shah, konu ile ilgili olarak, “C2C Gold sertifikası için çalışmaya başladığımızda kolay olmadı, çünkü gereksinimler çok zor” diyor ve ekliyor, “Tamamen yeşil bir tedarik zinciri oluşturmak için çok çalıştık ve makinelerimizi ve proseslerimizi standardı karşılayacak şekilde değiştirdik, gerekenin ötesine geçerek Sıfır Atık Su Tahliye Boyama (ZDD) ve Atık Su Tahliye Son İşlemi (ZDF) dahil olmak üzere % 100 kapalı döngü süreci yarattık. Sonuç olarak, biyolojik ETP su atık su tesisimizin yükünü yaklaşık % 99 oranında azalttık, çünkü tüm proses boyunca tek bir damla suyu deşarj etmiyoruz. Kumaşlarımız, Beluga balinasının adını taşıyor ve okyanus yaşamını korumaya adanmış.”