Fransız Tekstil Makine Üreticileri Birliği (UCMTF): “Türkiye En Önemli Pazarlarımız Arasında”

FIL CONTROL – Sensor –

“Stratejimiz Türk müşterilerinin Stratejileriyle Tamamen Aynı”

Fransa, Avrupa ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olmasının yanında Avrupa Birliği’nin en önemli ülkeleri arasında yer alıyor. Birçok sektörde dünya çapında ilk sıralarda yer alan ve dünyanın beşinci büyük ekonomisine sahip olan Fransa, tekstil endüstrisi ve modanın önemli bir ülkesi.

Fransa tekstil endüstrisi, iplik, dokuma, ve kumaş terbiye ve bitim işlemleri olarak 3 ana kola ayrılmakla birlikte giderek artan bir şekilde teknik tekstil üretimi yapıyor. Fonksiyonel ve teknik tekstiller alanında başarılı bir grafik çizen Fransa’nın tekstil makineleri imalatı sektörü de uluslararası alanda kabul gören bir sektördür.

Fransız Tekstil Makinaları Üreticileri Birliği (UCMTF), alanında uzman 30 tekstil makine üreticisi ile birlikte Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da ve aynı zamanda Amerika’da ve tekstil sektörünün hızla gelişmekte olduğu Asya’nın bölgesel ihracat pazarlarında etkin bir role sahip. UCMTF üyesi olan bu firmalar, tekstil makinalarında yıllık 1 milyar Euro’luk ciroya sahip bulunuyor ve ürünlerinin yüzde 91’ini özellikle büyük çoğunluğunu Hong Hong ve Çin ile birlikte diğer ülkelere ihraç ediyor.

SPOOLEX Calemard®slitter rewinder

Küresel pazarda yüzde 6.5’lik paya sahip olan Fransız makinacılar, tekstil makinaları ihracatında en büyük 6. ülke konumunda. Firmaların ana pazarları arasında Hong Kong ile birlikte Çin açık ara önde görünürken, bunu Belçika, Japonya, Türkiye, ABD, Almanya ve İtalya izliyor. İhracatın yüzde 40’a yakını Asya bölgesine, yüzde 35’lik kısmı ise Avrupa’ya yönlendiriliyor. Fransız makinacıların toplam satışlarında Türkiye yüzde 8-10 arasında bir paya sahip bulunuyor.

UCMTF Genel Sekreteri Madam Evelyne CHOLET, dergimize konuk oldu ve Türkiye ve Fransa tekstil ticareti ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.

  • UCMTF’nin Türk Tekstil Endüstrisine bakışı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle bir anlam kazandırmak amacıyla değerli okurlarınıza derneğimizin, toplam 1 milyar Euro’luk cirolu yaklaşık 30 şirketi gruplandırdığını hatırlatmak istiyorum. Biz dünya çapında altıncı tekstil makine ihracatçısıyız.  Türkiye pazarına yaklaşımımızla ilgili olarak şunu söyleyebiliriz ki stratejimiz tamamen Türk müşterilerimizin stratejileriyle aynı. Bu durum oldukça doğal. Müşterilerimiz için güvenilir, uzun vadeli çözüm ortakları olmayı amaçlıyoruz. Her ikimizde kısa dönemli kar istemiyoruz ancak şirketlerimizi daha da güçlü hale getirmek, pazar fırsatlarını değerlendirmek ve zor yılları absorbe edebilmek istiyoruz. Biz genellikle sizin pazarınızda kobi ve aile şirketi olmak üzere lider veya yardımcı lider olarak bulunuyoruz. Bu nedenle uzun vadeli düşünen girişimciler olan Türk müşterilerimizle birbirimizi çok iyi anlıyoruz.  Ekiplerimizin istikrarı (sahipler, satış yöneticileri, teknisyenler, acenteler ve yerel temsilciler) şirketlerimizin tamamen teknik olanların ötesine geçmelerini ve müşterilerimizin hedeflerine hitap etmelerini sağlıyor. Makine ve teknoloji çözüm ortakları olduğumuz için, Türk müşterilerimiz yenilikçi, “couture” çözümleri uygulamak için bizimle çalışmaktan çok mutlular; makineleri zamanında teslim edip ürettiğimizi, satış sonrası mükemmel bir hizmet verdiğimizi ve yedek parçaları çok verimli bir şekilde teslim ettiğimizi biliyorlar.

  • UCMTF, Fransız Tekstil Makinecileri’ni Türk Tekstil pazarıyla buluşturmak için ne gibi tanıtım ve faaliyetlerde bulunuyor?
LAROCHE – Airlay FLEXILOFT –

Bir dernek olarak, UCMTF Türkiye pazarında çok aktif. Fransız katılımcıları, Türkiye’nin en önemli makine fuarı olan İstanbul’da ITM’de tanıtıyoruz. 1995 yılında yani 20 yıldan daha uzun bir süre önce Gaziantep’te ulusal bir pavilyon düzenleyen ilk dernek olduk. Gaziantep ve İzmir’de düzenli olarak yaklaşık 3 yılda bir Türk müşterilerimizle tanışmak ve en son gelişmelerimizi göstermek için seminerler düzenledik. Müşterilerimizin yedek parçalarla mücadelede daha proaktif olmalarına ve müşterilerin ihtiyaç duyduğu orijinal yedek parçaları sunmak için müşteri odaklı, çok etkili bir lojistik oluşturmalarına yardımcı olduk. Bu çok önemli bir hareket çünkü müşterilerimiz için bir makineye sahip olmanın maliyeti oldukça büyük. Son olarak da, Türk tekstil basını ile, özellikle de sizinle, yakın ilişkilerimiz devam etmekte.

  • Fransız tekstilciler için Türkiye pazarı ne öneme sahip?

Türkiye uzun yıllar boyunca en önemli ikinci ya da üçüncü pazarımız olmuştur. Halı imalatı işlemlerinde özellikle güçlüyüz, işte bu yüzden Gaziantep’te sektörün içinde bulunarak varlığımızı devam ettiriyoruz.

  • Fransız Tekstil Makineleri’nin global pazardaki konumu nedir?
ALLIANCE – Riviera Eco Green –

Kobiler olarak bir dizi zorluk ve fırsatla karşılaşan müşterilerimizle çok yakın çalışıyoruz. Yeni pazarlar açıp yeni ürünler tasarlayıp onları güvenilir, uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde üretiyoruz. Yenilikçi endüstriyel çözümler ve en son teknolojiler gibi stratejik ortaklara ihtiyaçları var. Fransız makine üreticileri bu tür ortaklar olarak iyi konumlanmışlardır. Dünyanın neresinde olursa olsun, kapsamları ne olursa olsun, kritik projeler için çözümler bulma konusunda tanınmış bir uzmanlığa sahibiz. Aslında, en sevdiğimiz şey, müşterilerimiz tarafından onlara makine veya ihtiyaç duydukları süreci sunma konusunda bize meydan okunmasıdır. AR-GE ve servis bizim DNA’mızdır.

  • Fransız Tekstil Endüstrisi’nin hakim olduğu alanlardan bahsedebilir misiniz? Hangi alanlarda Türkiye ile ilişkileriniz daha yoğun?  
N.SCHLUMBERGER

Uzun elyaf eğirme (yün, akrilik …), iplik büküm ve kontrol (teknik iplikler dahil), uzay boyama, halı iplikleri için ısı ayarı, halı sistemleri, boyama ve terbiye, bitirme işlemleri için dokuma ve kayışlar ,dokusuz kumaşlarda  tekstil bitkilerinin iklimlendirilmesi ve tekstil malzemelerinin geri dönüşüm süreçlerinde özellikle güçlüyüz. Örnek vermek gerekirse;

– Uzun elyaf iplikçiliğinde N. SCHLUMBERGER şirketi, yün, akrilik, ipek, keten, değerli elyaf ve teknik elyaflar için iplik hazırlama, kombine iplik çekme ve yarı kamgarnın taranması rekombine edilmesi alanında dünya lideridir.

– Halı imalat işlemlerinde, Vandewiele şirketler ailesinin bir üyesi olan SUPERBA, halı ipliği için yer boyama ve ısıl işlem alanında dünya lideridir.

– Boyama ve terbiye konusunda ALLIANCE Machines Textiles, yuvarlak şekilli ve uzun şekilli döner kiriş boyama makineleri sunmaktadır.

DOLLFUS_&_MULLER – High Quality Compacting Felt –

– Boya ve apre sanayicileri için DOLLFUS & MULLER tekstil kurutma bantları ve sonsuz özel keçeler tedarik ediyor.

– İklimlendirme alanında, AESA Hava Mühendisliği, her bir elyaf tipine uyarlanmış gerekli sıcaklık ve nemi korumak için komple tekstil hava mühendisliği sistemleri sunmaktadır. (pamuk, ipek, polyester, karışımlar, yün, akrilik)

– Hızlı büyüyen geri dönüşüm işlemlerinde LAROCHE, elyaflardan veya “Tüketici Sonrası” giysilerden geri dönüşümlü nonwoven ürünlerine kadar birçok uygulama alanında dünya lideridir.

-Web form ürünleri için ekipman dönüştürma alanında SPOOLEX firması, dilme, geri sarma ve makaralama çözümleri (Calemard marka) ve aralıksız ultrasonik kesim ve kaynak (Decoup + marka) sunmaktadır.

– Son olarak ITM, PETIT yedek parçaların daimi depolama kapasitesi ile büyük ilgi gördü.

·       Sürdürülebilirliğin önem kazandığı günümüzde Fransız Tekstil Üreticileri neler yapıyor? Kurum olarak ne tür destek sağlıyorsunuz?

Sürdürülebilirlik, müşterilerimiz tarafından büyük bir talep haline geldi, daha sonra perakendeciler ve büyük markalar müşterilerimizden dünya üzerinde en az etkiye sahip ürünler sunmalarını istedi. Geri dönüştürülmüş ürünler, çok fazla çevresel baskı içermeyen doğal hammaddelerden yapılan ürünler kadar çok talep görmektedir. Üretim süreci aynı zamanda hammadde israf etmemek, enerji ve su tasarrufu için çok verimli olmalıdır. Her makinenin ve aynı zamanda tüm üretim hattının tasarrufunun arttırılmasında çok aktif olduk. Bu hedefe ulaşmak için, iki veya daha fazla makine üreticisi arasında işbirliğine ihtiyaç var. Bu tür işbirlikleri geliştirmek için aktif olarak görev almaktayız.

UCMTF için 2018 yılı nasıldı?

2018 sonuçları henüz elimize geçmedi, ancak bu yılın zaten rekor bir yıl olduğunu biliyoruz. Müşterilerimiz için talihsiz zorluklar ve siparişlerin tesliminde bazı gecikmeler yaşanandı.Bu yıl coğrafi olarak değişiklikler oldu, örneğin en önemli pazarımız olan Çin pazarı küçülmeye giderken ABD pazarı patlamaya geçti. Türkiye’de 2016’da yaşanan kısa bir yavaşlamanın ardından, siparişler 2017’de tekrar toplanmış, ancak 2018’de tekrar yavaşlamıştır. Hindistan’da bazı şirketlerimiz oldukça iyi iş yapıyor, ancak bazıları biraz yavaş ilerlediğini düşünüyor. Bunun dışında, makinelerle yapılan ürünlerin türünde de değişiklikler var. Hazır giyim üretmek için makinelerin satışı yavaşladı, ancak teknik tekstil üretmek, halı üretmek veya tekstil geri dönüşümü yapmak için makinelerin satışları arttı.

  • 2019 yılında tekstil alanında dünyada beklenen daralma ışığında hedef ve beklentilerinizi neler oluşturuyor?

En kötüsü her zaman kesin değildir ve bizler şirketlerimizi makroekonomik türbülanslara karşı dirençli olacak şekilde yukarı ve aşağı bakacak şekilde yeniden yapılandırdık. Her şeyden önce, bu yeni yıla çok iyi bir birikmiş iş ile başladık. Bu sebeple teslimatlarımız iyi olacaktır. Tek belirsizlik sipariş alımıyla ilgili. Tekstil tüketimi, düşük tek haneli büyüme ile çok istikrarlı devam edecek ve dünya genelinde de üretimde istikrar sağlanacaktır düşüncesindeyiz. Ancak, üretimin coğrafi bölgesinde büyük değişiklikler olabilir. Amerika ve Çin, vergi ve ticaret üzerine anlaşmazlık yaşıyor. Sonuç ne olacak, bilmek çok zor. Bu belirsizliklerin yatırım kararları üzerinde de çok net etkisi var. Şirketler çok istikrarsız bir erteleme durumundalar, ancak üretim maliyetlerini iyileştirmek, daha esnek işlemlere sahip olmak ve sıfır kusurlu yüksek kaliteli ürün ihtiyacı için üretim sürecini modernize etmek hala en önemli ihtiyaçlar arasında.