İsviçre Tekstil Makina üreticileri, teknik tekstillerin genişleyen dünyası için filament iplik üretimine yön veriyor

Yüksek performanslı iplikler artık çok çeşitli teknik uygulamalarda geleneksel hammaddelerin yerini almak için neredeyse sınırsız olanaklar sunuyor. Genellikle kişiye özel üretilen bu filament iplikler, diğerlerinin yanı sıra otomotiv, havacılık, denizcilik, tıp ve inşaat gibi sektörlerde yeni kullanımlar bularak geleneksel “tekstil” fikrinin çok ötesine geçer. İsviçre’den gelen makineler ve teknoloji, bu yeniliklerin temelini oluşturan iplikleri üreten bu tür birçok gelişmenin ön saflarında yer almaktadır.

Teknik tekstiller, her zaman farkında olmasak da bugün günlük hayatımızın her yerinde. Bazıları, dikiş ipliklerinden suni çimlere kadar daha açık bir şekilde tekstil ürünlerindedir. Ancak arabaları örnek alın: Modern araçlar, sofistike ipliklerden yapılmış parçalarla doldurulur. Artık otomotiv parçaları üreticilerinin uzmanlıklarına ve deneyimlerine güvenerek İsviçre Tekstil Makina üreticilerine şablon malzeme ve gereksinim listeleri göndermeleri yaygın bir uygulama. üreticiler, uzmanlarının özelleştirilmiş çözümler tasarladığı ve DNA’larının bir parçası olan saf yenilikçi ruhu çağrıştırdığı en son makine kurulumlarına sahip geliştirme ve test merkezlerini işletir.

Uç noktalarda
Heberlein hava splayserleri söz konusu olduğunda teknoloji, uygulamaları mevcut hayal gücümüzün ötesine taşıyor. Yüksek mukavemetli teknik elyaflarla çok çeşitli kullanımlar için geliştirilmiş olup, 16’100 dtex’e kadar aramid elyafları, 30’000 dtex’e kadar karbonu, 5’500 dtex’e kadar Dyneema’yı ve 4”e kadar camı birleştirmede sorun yaşamazlar. 800 teks. Sıkıştırılmış hava kullanarak, ekleyiciler, karışmayan düğümler olmadan yırtılmaya dayanıklı, homojen bir malzeme eki üretir.
Retech, filament iplikler, lifleri mükemmel bir şekilde çekme ve gerdirme için etkileyici özellikler elde edecek teknolojiye sahiptir. Üstten ısıtmalı gode ruloları – çoğu özelleştirilmiş – yüksek performanslı elyaflar için geliştirilmiştir. 400 °C’ye kadar sıcaklıklar elde edilebilir. Her özel süreç için doğru ayarları ve geniş hız aralıklarını birleştirmek, benzersiz son ürünlerle sonuçlanır.
Üst düzey uygulamaların kumaş üreticileri, herhangi bir kalite riskinden kaçınmalıdır. İplik üreticileri bu sorumluluğun çok iyi farkındadır, bu nedenle teknik iplikler için Rieter‘in yan kuruluşu SSM tarafından geliştirilen hassas bobin sarıcılarını kullanırlar. Ring büküm bobinlerinden iplikler alan uzman finiş sarıcılar, 50.000 dtex’e kadar kalın numara teknik iplikler üretebilir ve yeni bir esneklik ve sarım kalitesi seviyesi sunar.

Yaşam tarzı temelleri
İlk bakışta, sürücüler arabalarının içinde “gizli” olan birçok teknik ipliği fark etmeyebilirler. Bu ürünler, neredeyse hiç ağırlık olmadan stabilite sağlamak veya tanımlanmış uzamada çekme kuvvetlerini emmek gibi işlevlere sahiptir. Bu tür kontrollü uzama davranışı, örneğin tekstil malzemesinin seçiminden ve kullanılan ipliklerin özel yapısından kaynaklanmaktadır.
Bu özellikler, büküm ve kablolama makinelerini otomotiv endüstrisi için gerekli kılmaktadır. Saurer, çok geniş bir iplik numarası aralığında çeşitli besleme malzemelerinden yapılan teknik ipliklerin üretimi için ideal makineler sunar. Lastik karkasları, dişli motor kayışları, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve kamyon brandaları gibi araç ürünleri için gereklidirler.
Teknik iplikler de mobil cihazlarımızda şaşırtıcı bir rol oynamaktadır. Dokunma, kaydırma ve kaydırma, telefonlarımız ve çok sayıda diğer yaşam tarzı temelleri ile milyarlarca insanın ikinci doğasıdır. Yine de, bu ekranlarda hafife aldığımız dokunma hassasiyetinin büyük ölçüde bükülmüş cam elyaflarla mümkün olduğunu kaç kişi bilir. Rieter‘in parça işinin bir parçası olan Bräcker, cam elyaf büküm için iyi dengelenmiş dikey sinter metal halkalar ve naylon kopçalar sunar, böylece değirmenler en yüksek verimlilik ve kalite seviyelerine ulaşabilir.

Gelecek sınırsız…
Otomotiv ve iletişim teknolojisi, medikal, ulaşım ve inşaat gibi sektörlerdeki iyi bilinen teknik tekstil pazarlarının yanı sıra İsviçre Tekstil Makina üreticileri için zaten önemli endüstrilerdir. Akıllı giyim, şimdiden önemli potansiyele sahip bir alan olarak dikkat çekiyor. Doğal olarak, üyeler sürekli olarak diğer olasılıkları araştırıyorlar. Yenilikçi İsviçre tekstil makine üreticileri, bu teknolojiler, enerji (piller) ve plastikte halihazırda uygulanmaktadır. Bir sonraki trend, kimsenin tahmin edemeyeceği olacaktır…
İsviçre, inovasyonun merkezidir ve İsviçre Tekstil Makina üreticileri, danışmanlık, bileşen ve makine arayan ortaklar için kesinlikle ilk çağrıdır. Üyeler, teknik tekstillerin genişleyen dünyasında sınırsız gelecek potansiyelini keşfetmek için halihazırda endüstri odaklı, kar amacı gütmeyen araştırma kurumlarıyla yakın işbirliği içinde çalışıyorlar.