İsviçre Tekstil Makineleri Derneği tarafından Endonezya’da Sempozyum

Serbest ticaret anlaşması ihracat potansiyelini artırıyor!

İsviçre tekstil makineleri derneğinden yapılan çaıklamaya göre, İsviçreli tekstil makine şirketlerinin, dünyanın en büyük 10 tekstil üreticisinden biri olan Endonezya ile ihracat işlerini büyütmenin tam zamanı olduğu belirtildi. İki ülke arasında 2021’de bir serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi ve piyasa analizleri tekstil ve tekstil makineleri sektörlerinde önemli bir iş artışı için alan olduğunu gösteriyor.

2022 Ağustos ayında  Endonezya’nın başkenti Jakarta’da, İsviçre Tekstil Makineleri Birliği üyelerinin Endonezyalı tekstil şirketlerinden 200 delegeden oluşan davetli bir izleyici kitlesine ürünlerini ve yeniliklerini sunduğu başarılı bir sempozyumun düzenlendi.

Sempozyum dinleyicileri Endonezya’daki İsviçre Büyükelçiliği’nden Philippe Strub tarafından karşılandı; konuşmacılar, Endonezya Sanayi Bakanlığı Kimya, İlaç ve Tekstil Endüstrisi şubesinden Ignatius Warsito; Endonezya Tekstil Derneği’nden (API) Anne Patricia Sutanto; ve İsviçre Tekstil Makineleri Birliği Başkanı Ernesto Maurer oldu.

Katılan İsviçreli şirketler şunlardı: Stäubli, Zeta Datatec, Loepfe, Saurer, Benninger, Rieter, Bräcker, Jakob Müller, Maag, Uster ve SERV.

Sunumların ardından konuşmacılarla panel tartışmaları yapılırken, firmaların fuar masalarında networking fırsatları da oldu.

Tekstil endüstrisi için test, sertifika, OEKO-TEX® ve diğer etiketleri sağlayan bağımsız İsviçre kuruluşu Testex de etkinlikte bir panelde yer aldı. Tartışma, tekstil teknolojisindeki inovasyonun sürdürülebilirlik ve ‘gezegeni kurtarma’ konularına odaklandı.

Son yıllarda, İsviçre Ekonomik İşler Sekreterliği SECO tarafından 2008 yılında ekonomik kalkınma işbirliği için sekiz öncelikli ülkeden biri olarak sınıflandırılan ve ertesi yıl kurulan ortak bir ekonomik ve ticaret komisyonu ile İsviçre ve Endonezya arasındaki ticari ilişkilerde bir hızlanma görüldüğü belirtildi.

Endonezya için İsviçre ve diğer EFTA ülkeleri ile yapılan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) ile işbirliği 2018’de daha da artırıldı. (Avrupa Serbest Ticaret Birliği (kısaca EFTA), 3 Mayıs 1960 yılında Avrupa Birliği’ne bir alternatif olarak kurulmuş, günümüzde 4 Avrupa ülkesinin üye olduğu bir uluslararası ticaret örgütüdür. Kurucular dahil üyelerinin çoğu EFTA’dan ayrılarak AB’ye girmiştir. Üye ülkeler: Norveç, İsviçre, İzlanda ve Liechtenstein‘dir.)

Bu daha kapsamlı serbest ticaret anlaşması, popüler bir referandumdan sonra kabul edildi ve nihayetinde Kasım 2021’de yürürlüğe girdi.

İki ülke arasındaki ticaret, İsviçre ihracat risk sigortası kuruluşu SERV tarafından destekleniyor. Bu, ihraç mallarını siyasi ve ticari risklere karşı sigortalamakta ve krediyi kolaylaştırmaktadır.

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği, İsviçre’nin tekstil ekipmanı, sistemleri ve hizmetleri üreticilerinin temsili organıdır. Şu anda bağlı 43 şirket, iplik eğirmeden dokumaya, örmeye, terbiye, nakış ve kalite kontrole kadar tüm tekstil değer zincirini kapsayan çözümler sunuyor. Birlik, teknoloji şirketlerinin ulusal temsilci organı olan Swissmem’in bir endüstri birliğidir.

İsviçre Tekstil Makineleri Birliği Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder, Endonezya Sempozyumu’nun CEPA’nın yürürlüğe girmesinden hemen sonra ideal bir zamanlama ve

“Tekstil ve tekstil makinelerinde işler aslında sektörler için göreceli pazar paylarının altında, bu yüzden bu daha güçlü işbirliği muhtemelen gecikmiş durumda. Endonezyalı tekstil şirketlerinin coşkulu katılımıyla başarılı bir sempozyum oldu, bu nedenle İsviçre tekstil makinelerinin gelecekteki ihracat beklentileri konusunda iyimseriz.” Dedi.