KARL MAYER’in HKS 3-M Makinesi Türk Tül Perde Sektörüne İlham Veriyor

Türk çözgülü örme şirketleri tül perde sektöründe, özellikle de nakış tülleri üzerinde önemli satış seviyesi kaydetmeye devam ediyor. Türkiye’de, triko ve rachel makinelerinin satışlarındaki büyüme, özellikle son iki yılda istikrarlı bir şekilde devam ediyor.

Tül perde sektöründe çözgü-örme kumaşlar üretmek için düşürme plakası (fall plate) tekniğine sahip RJPC 4 F-NN jakarlı raschel makinesi, RSE 4-1 raschel makinesi ve çeşitli yüksek hızlı triko makineleri kullanılıyor.

Nakış sektörü için desenli kumaşlar

Kurulan tipler, yüksek hızlı triko makinelerinde üretilen üç dikişli, altı köşeli tüllerdir. Ancak bu tipler özellikle E 32 ölçüsünde, RSE 4-1 üzerinde üretilen ve 4×30 demetli bir montaj düzeneği ve çalışma genişliği 192 olan powernet kumaşlardır.

KARL MAYER’in temsilcisi ERKO’nun Genel Müdürü Roland Kunze karılaştıkları bu yoğun talep karşısında şirketini şu sözlerle temsil ediyor: “ Verimli raschel makineleri gerçek bir patlama yaşıyor. Geçen yıl, beklenenden daha fazla RSE 4-1 makinesi sattık.”

HKS 3-M ise, nakış zemini üretimi için başarılı başka bir makinedir. Bu yüksek hızlı triko makinesi, çok çeşitli zemin yapılarına sahip açık nakış kumaşları üretmektedir. Bunların, nakış zemini tasarımları hacmi ve aralığı her geçen gün artmakta olduğundan, yüksek talep görmektedir.

KARL MAYER’in Kıdemli Satış Müdürü Bastian Fritsch bu nedenle şu ifadeleri kullanıyor “HKS 3-M’yi kullanmaya yönelik eğilim devam edecektir.” HKS 3-M aynı zamanda döşemelik kumaş üretmek için başarıyla kullanılıyor.

Nakış sektörünün yüksek talebine ek olarak, nakış sektöründe başlayan bir başka eğilim de, çözgü örme makineleri için yüksek talebi karşılamaktadır. Geleneksel nakış şirketleri giderek çözgü örme teknolojisine geçmeye başlıyor. Kapasitenin artırılmasının nedenleri ise birçok şeye dayandırılabilir. Bunlar, piyasa görünümünün olumlu olması; şirket içi üretim kalite sorunları ve teslimat süreleriyle ilişkili risklerin azaltılmış olması ve çözgü örmenin dokumadan daha verimli olmasıdır. Aynı zamanda kumaşın yapısı da dayanıklıdır ve bu dayanıklılık nakış işlemi sırasında iplik hasarını en aza idirerek ipliğin daha dirençli olmasını sağlar.

Entegre desenlerle hassas tül perdeler

Yüksek hızlı triko makineleri, nakış sektörüne yönelik kumaşlar üretmenin yanı sıra, daha fazla kullanışlı potansiyeli olan desenli tül perdeleri üretebilir. Roland Kunze, “Tül perde üreticilerinin tümü yeni bir şey arıyor ve hepsi birçok fikre sahip.” Diyerek piyasadaki yoğun talebe dikkat çekiyor. En son gelişmeler temel olarak çeşitli zeminlere ve entegre desenlere sahip hafif ve şeffaf tüllerin üretimi ile ilgiliydi. KARL MAYER, E 28 ölçüsündeki HKS 3-M makinasında böyle bir kumaş koleksiyonu geliştirdi ve ITM 2018’de sundu.

Yaklaşık 50 g / m²’lik bir ağırlığa sahip olan ince kumaşlar son derece hafiftir. Yoğun, çizgili, kabartmalı desen blokları ince, şeffaf bir zeminde ilerler. Zemin çekici, ipeksi bir ışıltıya sahiptir. Mat / parlak ve kalın / ince kontrastları ile tasarım takımı, parlatma türlerine göre bir parça ve iplik türleri ile üretilir. Zemin oluşturmak için trilobal kesitli ince bir polyester tek filament ipliği ile bir sütun dikişi ve 3 iğneli kakma yapımında GB 2 ve GB 3’te işlenmiştir. Bu özel lif şekili, yumuşak ve parıltılı bir etki yaratır.

Desen blokları, 2 x 1 veya 1 x 1 ‘lık kıvırmada çok daha kalın bir polyester lifli iplikten üretilir. İplikler, hacimli ipliklerdir, böylece tam bir mat görünüm elde etmek için hassas zeminden yükselirler. KARL MAYER’deki ürün tasarımcıları bu tarzda yedi model oluşturdu. Varyasyonlar, diş çekme düzenini, genişliği ve yerleri değiştirerek modifiye edilebilen zeminlerin ve desen bantlarının tasarımını değiştirerek üretildi.

KARL MAYER, İstanbul’daki ITM 2018 Fuarı’nda HKS 3-M tarzı bir modelin üretimini gösterdi ve bu da çok sayıda ziyaretçiyi cezbetti.

Roland Kunze, “Piyasa giderek daha fazla desen olasılıkları talep ediyor” diyor. EL tesisi ile birlikte mevcut olmayan HKS 4-M’nin, müşteriler için giderek daha ilginç hale geleceği düşünülüyor.

Popüler jakarlı tül perdeleri  

Geniş üretim repertuarı ile RJPC 4 F-NN, uzun yıllardır Türk tül perde üreticileri tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Düşürmek plakası (fall plate) tekniğine sahip bu jakarlı raşel makinesi, el yapımı bir görünümün yanı sıra narin, telkari, hafif perdelerle kısa kumaşlar üretmek için idealdir. Bastian Fritsch, “Şu anda 300 jakarlı tül perde makinesi Türkiye pazarında faaliyet gösteriyor ve hepsi kapasiteye yönelik çalışıyor” diyor. Karmaşık 3D jakar desenleriyle bu kumaşlar, başta Doğu Avrupa ve İran olmak üzere, Batı Avrupa, ABD ve son zamanlarda Hindistan’daki ilk müşterilere ihraç edilmektedir.

Ayrıca jakarlı tül perdeler üretmek amacıyla daha fazla yeni alternatifler için bir talep var. Roland Kunze, “Müşteriler, daha geniş çeşitlilikte kalıplar üretme yolları için özellikle bakıyorlar” diyor tül perde üreticilerinden aldıkları geribildirimleri özetlerken.