Leopfe İplik Temizliğinde Bir Adım Önde

Pamuğun sentetik elyaf ile kirletilmesi, eğirme işletmeleri için hala ortak bir sorundur. Özellikle balya ambalajından elde edilen beyaz veya şeffaf polipropilen elyaflar, eğrilmiş ipliğin kalitesini etkileyebilir. Polipropilen kirlenmeleri üretim sırasında uygun şekilde ortadan kaldırılmazsa, eğrilen iplik pahalı müşteri şikayetlerine neden olabilir. Kirlerin temizliği iplik kalitesini önemli ölçüde artırır. Temizliğin çok sert bir şekilde yapıldığı durumlarda ise üretim verimliliği olumsuz yönde etkilenebilir ve atık miktarı artar.

İplik temizliğini daha da iyileştirmek için, Loepfe, YarnMaster ZENIT + için temizleme ayarını büyük ölçüde artıran yeni ayar aracı P-Matrix’i geliştirdi. Hindistan’daki bir iplikhanede yapılan kapsamlı testler P-Matrix’in etkileyici sonuçlarını ortaya çıkardı.

SLP Spinning Mills’deki kapsamlı testler, Hindistan

Hindistan’ın Guntur Bölgesi’ndeki SLP Spinning Mills Private Ltd., yerel ve ihracat pazarları için yüksek kaliteli pamuk iplikleri üretiyor. 2006 yılında kurulan şirkette yaklaşık 500 personel çalışıyor. Toplam 47.520 iğin kapasitesi, temelde Ne 40 ile Ne 80 aralığında esas olarak taranmış kompakt pamuk ipliği üretmek için kullanılıyor. SLP tamamen entegre bir üretime sahiptir ve sürekli olarak yenilikçi çözümler ile tesisleri iyileştirmeyi hedeflemektedir. Şirket, modern teknolojiyi en yüksek müşteri memnuniyetine ulaşmak için kullanıyor.

Ham pamuğun beyaz ve şeffaf polipropilen elyaflar ile kirlenmesi, iplik kalitesi için büyük bir kaygı sorundur. Genellikle balya ambalajından kaynaklanan polipropilen kirlenmesi, üretim boyunca sonradan ortaya çıkan işlemlerde birçok soruna neden olabilir. Örme uygulamalarında kırık iğneler, dokumada iplik kopması ve boyama sonrası nihai üründe gözle görülür kusurlar örnek verilebilecek uygulamalar arasındadır.

İplik temizliğini iyileştirmek için SLP ve Loepfe şirketi, Loepfe’nin iplik temizleyicisini ayarlamak için kullanılabilen YarnMaster ZENIT +’ın yeni aracı P-Matrix ile de kapsamlı testler yaptı.  SLP genel müdürü Desu Suryaprakasa Rao memnuniyetlerini şu sözlerle ifade etti:”Loepfe’nin yıllardır iplik temizleyicisini kullanıyoruz ve sonuçlardan her zaman memnun kaldık.” Yapılan testlerin amacı, genel işlem verimliliğini korurken, mümkün olan en iyi kaliteyi garanti eden iplik temizleyicinin daha hassas bir şekilde ayarlanması olmuştur.

Tam kontrol ele geçirme

Yeni P-Matrix düzenleme aracı için deneme sürüşleri şu şekilde yapılmıştır: İlk aşamada, Ne 60 taranmış ipliği eğirmek için polipropilenin manuel ayrıldığı bir pamuk balya kullanılmıştır. Daha sonra ortaya çıkan bobinleme, Saurer Autoconer 6 üzerinde yapıldı. İplik temizleyici, 100 km uzunluğundaki 20 sentetik yabancı madde hatasını ortadan kaldırdı. Temizleme yeterliliği % 80’in üzerindeydi ve müşteriden herhangi bir şikayet gelmedi. SLP her zaman yöntemlerini daha da geliştirmeye çalıştığı için, iplik işletmesinin genel müdürü B. B. Venkanna yeni P-Matrix aracını kullanmayı merak ediyordu. İkinci adımda müşteri, temizleme işlemi üzerindeki kontrolü geliştirmek için yenilikçi P-Matrix’i kullandı. P ayarlarına girerek P-Matrix, optimum ve verimli temizleme sonuçlarına ulaşmak için en yaygın faktörleri göz önünde bulunduran bir temizleme eğrisi gösteriyor. Operatör, optimum sonuçları almak için temizleme eğrisini artırarak veya azaltarak ayarları kişisel ihtiyaçlara göre kolayca ayarlayabilir. Tüylenme, bakımsızlık ve iplik gerilimi gibi diğer faktörler de dikkate alınmalıdır. Gerçek iplik eğirmesinin gereksinimlerini karşılamak için ayarlar tam olarak düzenlenebilir. Testler ilk adımdaki belirtildiği gibi tekrarlandı. Sonuç olarak, P-Matrix ile yapılan hassas ayar sayesinde, İplik temizleyici, % 95 temizleme verimine karşılık gelen 42 yabancı madde hatasını / 100 km’de ortadan kaldırmıştır.

P-Matrix Ayarları

Faydalı sonuçları

YarnMaster ZENIT+, farklı sensör prensiplerini tek bir cihazda birleştiriyor. Bu, müşterinin iplik kalitesini etkili bir şekilde kontrol etmesini sağlıyor. Sentetik yabancı madde tespiti için kullanılan P-sensörü, sürtünme ile elektriklenmeye dayanıyor (bkz. İşlevsellik: P-Sensörü). Sensör, farklı malzemelere karşı duyarlıdır ve bu nedenle polipropilen, polietilen, poliamid (naylon) vb. bibi pamuk ile sentetik yabancı maddeleri ayırt edebilir. Yeni P-Matrix ile birlikte eşsiz sensör prensibi, sentetik yabancı elyaf temizlemesini büyük ölçüde iyileştirir. P-Matrix, temizliğin mükemmel şekilde düzenlenmesini kolaylaştırır. Sonuç, yalnızca sentetik kirlenmelerin etkili bir şekilde temizlenmesini ortaya çıkarmaz, aynı zamanda daha az atıkla optimize edilmiş bir genel üretim verimliliği tablosu çizer. Tüm farklı iplik tipleri ve istenen kaliteler için parametreler ayrı ayrı bu araçta saklanabilir. Bu şekilde tanımlanmış iplik kaliteleri, sadece parametreleri ZENIT + ‘a geri yükleyerek kolayca yeniden üretilebilir. Sonuçta, müşterilerden gelen masraflı şikayetler en aza indirgenerek, iplik işletmesinin oldukça karlı bir operasyon olduğu ortaya çıkmaktadır.

İşlevsellik: P-Sensor

Tüm malzemeler, başka bir malzemeyle sürtünmeyle temas halinde olduklarında elektriksel olarak yüklenir. Aynı zamanda triboelektrik etki olarak da adlandırılan bu etki, günlük yaşamda iyi bilinmektedir: Halıda kauçuk tabanı, saçta yün kazak veya kedi derisinde plastik gibi çoğu statik elektrik, triboelektrik etkisinden kaynaklanır. YarnMaster ZENIT + ‘de iplik bir elektrot geçirir ve bu elektronları değiştirir. İkinci bir elektrot ortaya çıkan elektrik yükünü ölçer ve onu bir voltaj sinyaline dönüştürür. Malzemeye bağlı olarak etkisi güçlü olduğundan, sensör iplik kalınlığından bağımsız olarak tüm sentetik yabancı maddeleri algılayabilir. P-Matrix, sensör sinyallerini görselleştirir ve hassasiyetin sezgisel bir şekilde ayarlanmasını sağlar.

YarnMaster ZENIT + P sensörünün ölçüm prensibi